19 stycznia 2015
Gdzie i jak można studiować piwną wiedzę?
Studia to czas nauki i imprez, chociaż z perspektywy czasu
19 stycznia 2015
Studia to czas nauki i imprez, chociaż z perspektywy czasu
Studia to czas nauki i imprez, chociaż z perspektywy czasu widzimy, że tych ostatnich chyba było więcej…dlatego teraz fajnie byłoby trzasnąć podyplomówkę z historii piwa, albo zająć się warzeniem piw domowych! A co!
Źródło: davisbeerweek.com
Zaczęliśmy się zastanawiać, czy jest możliwe podjęcie naukowych studiów piwnych. Okazuje się, że jeśli mowa o murach uniwersyteckich to raczej jesteśmy bez szans. Chociaż gdyby się ktoś uparł i wystartował na technologię żywności, bardzo prosimy.
A jak to wygląda na świecie? Warto odwiedzić Szkocję by na Heriot-Watt Univeristy w Edynburgu zacząć studia podyplomowe na kierunku „Brewing and Distilling“. Z powodzeniem znajdziecie wtedy zatrudnienie w przemyśle browarniczym, a kto wie, czy nie pokusicie się o otworzenie małego browaru. Możecie liczyć na przyjęcie na ten kierunek, jeśli ukończyliście studia chemiczne, biochemiczne lub mikrobiologię. Do ogarnięcia jest także Instytut Piwny: http://www.ibd.org.uk/
Także trochę możliwości jest, ale jeśli jeszcze nie macie odwagi wyściubiać nosa z naszego pięknego kraju postawcie na indywidualny tok nauczania i wzbogaćcie swoją biblioteczkę o 10 następujących pozycji z zakresu literatury piwowarskiej:
Źródło: blog.beeriety.com
Classic Beer Styles Series – praca zbiorowa. To kilkanaście tomów, więc przygotuj się na solidną wiedzę.
Wszystko o piwie – Ziemowit Fałat
Najlepsze Piwa Świata – Ben Mc Farland
Evaluating Beer – praca zbiorowa
Kuchnia Piwosza – Anna Jach, Barbara Podgórska, Adam Podgórski
The Big Book o’ Beer – Duane Swierczynski
Piwnym szlakiem po Europie Środka – Aleksander Strojny
Polskie Piwa Leksykon – Marcin Cichoński
Ultimate Beer Guide – Michael Jackson
1001 piw których warto spróbować – Adrian Tierney-Jones
Oczywiście książek jest zdecydowanie więcej, ale na ten semestr tyle wystarczy ;)
Źródło: www.trbimg.com
Warto zainteresować się także kwartalnikiem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych pt. „Piwowar”, kosztuje niewiele bo 10 zł, a masa wiedzy!
Źródło: www.pspd.org.pl
Źródło: www.pspd.org.pl
Na rynku coraz więcej firm zaczyna oferować własne kursy, które poruszają nawet zagadnienia mikrobiologii w browarach! Zatem w zależności od stopnia zaawansowania Waszej wiedzy można zapisać się na konkretne zajęcia. Kursy są teoretyczne i praktyczne, te pierwsze pomagają ugruntować wiedzę, natomiast te drugie to już wyższa szkoła jazdy, np. jak uwarzyć kwasiżura. Nie chcemy jednak nikogo tutaj reklamować, niech moc Google będzie z Wami!
A tak naprawdę to piwne studia istnieją, przecież każdy studiuje przy piwie… Taki sucharek na koniec, żebyście mogli umoczyć jego koniuszek w chmielowej zupie i wszamać z rozkoszą tej mały artykuł.