3 stycznia 2014
Słód – co to takiego?
Czym jest słód i jaka jest jego rola w produkcji piwa? Poznajcie najciekawsze fakty o słodzie!
3 stycznia 2014
Czym jest słód i jaka jest jego rola w produkcji piwa? Poznajcie najciekawsze fakty o słodzie!
Tajemniczy „słód” z piwnej etykiety to nic innego jak skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż, służące wytwarzaniu piwa lub whisky. W zależności od przygotowania przybiera różne formy i właściwości. Słód pozyskuje się w specjalnie przeznaczonych do tego zakładach produkcyjnych – tzw. słodowniach.
Dla wielu rzecz oczywista, dla innych najciekawszy fakt o słodzie. Piwo robi się przede wszystkim ze słodu, a nie z chmielu, który jest jedynie dodatkiem (przyprawą do piwa). Najczęściej w piwowarstwie jest wykorzystywany słód jęczmienny, ale używa się także słodów pszenicznych, a nawet żytnich.
Po skiełkowaniu, ziarna jęczmienia suszą się. W zależności od czasu i temperatury suszenia (czy nawet prażenia) powstają rozmaite słody, wykorzystywane w różnych konfiguracjach i proporcjach do produkcji piwa. Oto najbardziej typowe z nich.
Słód pilzneński – jeden z najpopularniejszych słodów. Jest wykorzystywany do piw dolnej i górnej fermentacji. Piwa wyprodukowane w oparciu o ten słód mają jasną, słomkową barwę.
Słód Pale Ale – wywodzi się z Wielkiej Brytanii, a co za tym idzie jest stosowany do produkcji piw o typowo brytyjskich korzeniach (ale, stout, porter). Słód ten ma nieco ciemniejszą barwę, co przekłada się na kolor piwnego trunku.
Słód monachijski – używa się go do produkcji ciemnych piw górnej i dolnej fermentacji, ale z powodzeniem może służyć jako dodatek do piw jasnych. Dzięki niemu piwo jest bardziej „esencjonalne”. Co ciekawe, słód monachijski produkowany jest zwykle z ziarna gorszej jakości.
Słód karmelowy – w czasie produkcji tego słodu temperatura jest bardzo wysoka. Słód karmelowy nadaje piwu ciemniejszą barwę, słodycz i nuty słodowo-karmelowe oraz odczucie pełniejszego smaku. Dobrze wpływa na pienistość piwa. Zazwyczaj stosuje się go w ilości nieprzekraczającej kilkunastu procent.
Słody palone, barwiące, czekoladowe, czarne – te słody używane są do nadawania piwom ciemnego koloru. Dzięki nim czujemy w piwie aromaty karmelowe, kawowe, a nawet orzechowe. Są one jedynie dodatkiem „przyprawą” do innych słodów, na bazie których powstaje ciemne i aromatyczne piwo.
Słód melanoidynowy (parzony)
Jest to słód specjalny, o dużej ilości melanoidów, czyli związków barwnych powstających w wyniku syntezy cukrów i aminokwasów w wysokiej temperaturze. Jego dodatek w pewnym stopniu może być namiastką dekokcyjną. Nadaje piwu czerwony odcień oraz słodowy smak.
Na zakończenie najciekawszych faktów o słodzie jeszcze jedna informacja: do niektórych gatunków piwa dodaje się wędzone ziarna słodowe. Tak powstałe piwo dymne ma niezwykły, specyficzny aromat.