Degustowanie piwa na pierwszy rzut oka wydaje się trywialnym zajęciem. Nic bardziej mylnego! To odpowiedzialna i poważna praca, wymagająca szczególnych predyspozycji. Tylko osoby o szczególnej wrażliwości zapachowo-smakowej mogą zawodowo zajmować się degustowaniem piwa. Umiejętność rozróżniania czterech podstawowych smaków: słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego jest kluczowa dla kipera.
Wydaje się banalne? Ale okazuje się, że wcale takie nie jest. Szczególnie wtedy, kiedy wyczuwany smak i zapach trzeba przyporządkować do konkretnego aromatu, nazwy, a nawet związku chemicznego! Kiper musi być też obiektywny i odporny na sugestie. Osobiste preferencje powinien schować głęboko do kieszeni, żeby odpowiednio ocenić smak pitego napoju. Idealny sensoryk jest również chodzącą encyklopedią piwa.
Kiper piwa i sommelier, czyli tester win robią właściwie to samo. Jednak kiper może pozwolić sobie na więcej. Musi przełknąć trochę piwa, żeby wyczuć i określić jakość tak ważnej przecież goryczki. W swojej pracy wykorzystuje wszystkie zmysły. Słuch, węch, smak oraz dotyk pomagają mu w prawidłowej ocenie złocistego trunku. Bo w piwie liczy się wszystko: barwa, sprężystość piany, stopień nagazowania, a nawet dźwięk bąbelków.
Jeśli nie musisz czytać etykiety, żeby trafnie określić skład i aromat piwa, to czas pomyśleć o pracy kipera. Przygotuj się tylko na ciężką pracę i wiele szkoleń, podczas których dowiesz się jak powstaje browar, jaki wpływ na jego smak mają surowce używane do produkcji i skąd tak naprawdę pochodzi smak i zapach. Będziesz poddany różnym testom, które sprawdzą czy czeka Cię świetlana kariera specjalisty czy los browarniczego amatora.
Zdolności kipera
122! To magiczna liczba! Właśnie tylu smaków i zapachów uczą się piwni degustatorzy. O piwie wiedzą po prostu wszystko, dlatego z łatwością wyczuwają zapach karmelu, ściętej trawy, banana, ziół.
Kiper musi być też światowy. Poznaje więc nie tylko piwa dostępne na polskim rynku, ale również piwa z różnych części globu. Wszystkie gatunki browarów musi mieć w jednym palcu. Jasne, delikatne lagery, piwa belgijskie czy stouty nie mają przed nim tajemnic…
Ciekawostką, a niekiedy nawet szokiem dla niektórych mężczyzn, może okazać się, że w pracy kipera piwa lepiej wypadają kobiety. Kobiety są dużo lepsze w rozpoznawaniu smaków i zapachów. To właśnie panie stoją na straży smaków piw z największych browarów świata.
Kto chce zostać kiperem i znaleźć się w wąskim gronie ludzi, którzy decydują o tym, jakie piwo trafia do sklepów i barów?