27 kwietnia 2015
Co to jest piwo żytnie?
Są piwa wśród, których żyto może stanowić nawet 60% zasypu.
27 kwietnia 2015
Są piwa wśród, których żyto może stanowić nawet 60% zasypu.
Czy wiecie, że nie tylko chleb może być żytni? Są piwa wśród, których żyto może stanowić nawet 60% zasypu. Proszę państwa, przed Wami piwo żytnie!
Żyto. Czy z tak mało szlachetnego gatunku zboża, służącego jako pasza dla trzody chlewnej można w ogóle zrobić znakomite piwo? Zdziwicie się. Mało tego, nie tylko piwo – robione są nawet wódki żytnie, uważane przez koneserów za jedne z najlepszych na świecie. Wróćmy jednak do złotego trunku.
Piwo “na życie” to nie jest to amerykański wynalazek ani ostatni krzyk mody. Tradycja warzenia piwa żytniego (oryg. roggenbier) wywodzi się z Niemiec, a konkretnie z Bawarii, gdzie jeszcze w XV wieku było niezwykle popularne.
Nie minął wiek, a piwo żytnie zostało praktycznie zdelegalizowane. Co się stało, że na przestrzeni wieku praktycznie zupełnie zaprzestano jego produkcji?
W 1516 roku wprowadzono Bawarskie Prawo Czystości. W myśl tego prawa jedynym słodem do warzenia piwa mógł być tylko ten pochodzący z jęczmienia. Racją dla wprowadzenia Prawa Czystości były względy ekonomiczne. Z pszenicy i żyta robiono pieczywo – z jęczmienia nie. W czasach, gdy głód należał do zjawisk powszechnych nie było to bez znaczenia.
Na szczęście dziś możemy sobie pozwolić na warzenie piwa z pszenicy i żyta. Przykład znów popłynął z Niemiec i zaczął promieniować na inne kraje. Choć w Polsce przez wieki królowało jasne piwo jęczmienne, to dziś powoli wraca się do tradycji warzenia piwa żytniego.
Nie zaskoczymy Was – piwo ma żytni aromat i zbożowy, lekko kwaskowaty smak. Czasami daje się w nim wyczuć ostrzejsze nuty. Ponieważ warzy się je przy użyciu drożdży właściwych dla piwa pszenicznego, wywąchamy w nim goździki, banany oraz cytrusy. Napój w wyglądzie ma barwę od miedziano-pomarańczowej do bardzo ciemnoczerwonej, a nawet brązowej. Jest zazwyczaj mocno nagazowany. Słowem, bardzo interesujący i wart spróbowania napitek! :)
W Polsce też napijemy się piwa żytniego, choć wciąż nie jest to tak rozpowszechniony gatunek jak pszeniczniak, czy nawet pale ale. Jeśli chodzi o rodzime browary, pytajcie o piwo „Żytnie” z Konstancina oraz „Żytorillo” i „Apetyt na Życie” z Pinty. Najpopularniejsze zagraniczne marki to Paulaner Roggen i Bürgerbräu Wolznacher Roggenbier.
A czy Wam smakuje piwo żytnie?