Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

31 grudnia 2015

Co robi cytryna w Coronie?

La Carveza más fina – najlepsze piwo. Według etykiety Corona jest piwem bardzo dobrym.

0

La Carveza más fina – najlepsze piwo. Przynajmniej według etykiety Corona jest piwem bardzo dobrym. Ale czy wartym ceny, jaką musi zapłacić za nią przeciętny gringo? Zobaczmy.

DLA POLSKICH MACHO

Meksykański pale lager, smakuje nie tylko na plaży w Acapulco. Dowodem na to jest tempo, w jakim znika ze sklepowych półek nad Wisłą. Polubiliśmy jej jasny, lekki charakter i skład z dodatkiem kukurydzy i ryżu oraz fakt, że jest produkowana jedynie w Meksyku, co gwarantuje niezmienny od 85 lat sposób warzenia. No i nie zapominajmy o obowiązkowej limetce lub cytrynie, wkładanej szyjkę butelki. O co właściwie z nią chodzi?

Coronowane głowy

Źródło: http://www.drinksmeister.dk

 

KWAŚNY SMAK SUKCESU?

Złośliwi mówią, że to wyłącznie chwyt marketingowy, mający budzić skojarzenia z innym meksykańskim trunkiem ­ tequilą. Jeżeli tak, to cytrynowy rytuał był strzałem w dziesiątkę, bo dziś trudno wyobrazić sobie konsumpcję Corony bez niego. Przez lata wielu głowiło się nad cytrusową zagadką, próbując znaleźć racjonalne argumenty. Udało im się ustalić kilka wersji prawdy. Która jest prawdziwa? Zdecydujcie sami?

Skąd wzięła się cytryna?

Źródło: https://stuffilikenthat.files.wordpress.com

CYTRYNOWY ZAWRÓT GŁOWY

Czy wiesz że...
Corona Extra to piwo dostępne w 150 krajach świata, a produkowane wyłącznie w Meksyku?
Corona, jedno z najpopularniejszych piw na świecie, sprzedawana jest w przezroczystych butelkach. W jasnym szkle najczęściej występuje zjawisko fotolizy, wpływające na specyficzny zapach piwa. Limonka, bardzo tanio dostępna w Meksyku, miała pomóc go zniwelować. Inni dowodzą, że sok z cytryny miał zabijać bakterie, które mogły wywołać zatrucia pokarmowe. Według niektórych barmani mieli wkładać do serwowanych Coron cząstki cytrusów, żeby uchronić piwo przed wścibskimi muchami, których w tamtym klimacie nie brakuje.

Uwaga na muchy

Źródło: http://graphics8.nytimes.com

A jak Wy pijecie Coronę? Wyobrażacie sobie jej smak bez dodawania cytryny bądź limetki?