Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

12 kwietnia 2016

Ciasteczka o smaku piwa, które sam upieczesz

Wałkujmy – i to dosłownie – temat piwnych słodyczy. Próbowaliście się kiedyś zmierzyć z ciasteczkami z dodatkiem ulubionego piwa? Najwyższy czas spróbować!

0

O roli piwa w kuchni można by pewnie napisać pracę doktorską. Ale jak ma się sprawa ze słodyczami? Czy da się przyrządzić chmielowe łakocie? Dziś pokażemy Wam jak to się je!

COŚ DLA LENIUCHÓW

Zanim wasza kuchnia dostanie gwiazdkę Michellin, możecie zacząć od czego prostego i sprawdzonego. Zacznijmy zatem od składników, będziemy potrzebować:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki piwa Tyskie
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • nadzienie (u nas powidła domowej roboty)
  • cukier puder do posypania

Do dzieła! Margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy ulubione piwo i zagniatamy jak ciasto na pierogi. Wkładamy do niskiej temperatury (zamrażalnik), żeby nieco się schłodziło. Potem wyciągamy, rozwałkowujemy, wykrawamy preferowany kształt, wkładamy do środka ulubione nadzienie, sklejamy jak pierogi. Układamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni i pieczemy przez koło 15 minut. Przed podaniem obowiązkowo dekorujemy cukrem pudrem.

Piwne ciastka
Źródło: https://www.winiary.pl

DLA BARDZIEJ WYMAGAJĄCYCH

 

Kiedy opanujecie już podstawy, można porwać się na coś bardziej wymagającego. Jako, że 12 kwietnia przypada dzień czekolady, warto przypomnieć przepis na piwne krówki, który pojawił się na blogu Osiakowe Gotowanie. Zaopatrzcie się zatem w Książęce Ciemne Łagodne , stouta lub portera i niech wałek idzie w ruch:

  • 400 gramów gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 100 gramów mleka skondensowanego słodzonego
  • 80 gramów masła
  • 80 ml piwa
  • 60 gramów precelków z solą

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku na bardzo małym ogniu by nie przypalić. Dolewamy mleko, piwo i wrzucamy masło. Podgrzewamy na minimalnym gazie i ciągle mieszamy aż masa się idealnie zagęści, a składniki się połączą. Gdy już to nastąpi to wylewamy całość na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Lekko studzimy i układamy na górze precelki lekko dociskając. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Kroimy w dowolne kształty i wielkości. I gotowe!

Krówki z czekoladą i piwem
Źródło: http://2.bp.blogspot.com

Smacznego.