Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

6 maja 2019

Chcesz zostać beerloverem? Od czego powinieneś zacząć?

Garść informacji dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z piwem

0

Piwo – wspaniały złocisty trunek, który ma fanów na całym świecie. Nie ma chyba miejsca, w którym trudno o pub, i gdzie znajomi nie spotykają się na rozmowy przy tym napoju. Ostatnimi laty rośnie zainteresowanie wyrobem i chęć pogłębiania wiedzy na jego temat. Nie tylko pijemy, ale także uczymy się. Oto kilka faktów, które musi znać każdy miłośnik piwa. Przeczytaj i zabłyśnij informacjami!

Z czego robi się piwo?

Proces produkcji piwa to jedna z tych rzeczy, które szczególnie interesują młodych adeptów browarnictwa. Głównym składnikiem napoju jest słód poddawany fermentacji. Nie istnieje jednak żadna stała receptura tworzenia tego alkoholu – na świecie istnieją setki typów trunku, różne browary i rzemieślnicy i każdy ma inne, indywidualne pomysły na jego tworzenie.

Produkcja składa się jednak w większości z tych samych etapów, wśród których wyróżnia się: produkcję słodu, produkcję brzeczki, fermentację brzeczki, leżakowanie i dojrzewanie piwa, filtrację i rozlew. Cały proces jest długi i skomplikowany, wymaga praktyki i wiedzy. Coraz częściej podejmują się go także amatorzy, którzy w domowym zaciszu tworzą własnoręczne, autorskie kompozycje.

Tajemnicze IBU

IBU, czyli International Bittering Units to jednostki służące określaniu poziomu goryczy w piwie. Dzięki nim, mówiąc krótko, dowiadujemy się, jakiego poziomu goryczy możemy się spodziewać po konkretnym trunku. To, co czujemy na języku jest uzależnione od naszych kubków smakowych oraz od tego, co znajdowało się w piwnej beczce. Co ciekawe, im dłużej pijemy dany rodzaj napoju, tym bardziej nasz język przyzwyczaja się do smaku. Coś, co w pierwszej chwili wydawało nam się przeraźliwe gorzkie może po czasie jawić się jako delikatny napitek. Gorycz z czasem staje się coraz mniej wyczuwalna. Najczęściej popularne piwa mają w granicach 15-20 IBU. Te około 30 to już wyzwanie dla przeciętnego konsumenta. A podobno uwarzyć można nawet piwo o IBU… 120. Dla prawdziwych łowców przygód.

Rodzaje piwa

Ilu fanów złocistego trunku, tyle różnych produktów na rynku. W każdym sklepie znajdziemy dziesiątki różnych butelek, w których przechowuje się napoje o zróżnicowanych smakach, kolorach, aromacie. Większość z nich można jednak umiejscowić wśród kilku gatunków. Klasyczny Lager to jasne piwo na słodzie jęczmiennym, aromatyczne i goryczkowe. Produkuje się go w Polsce, Niemczech, Czechach i Austrii. Piwo pszeniczne na słodzie pszennym ma podobny rodowód i zdecydowanie inny aromat. Można w nim wyczuć banany, goździki. Sam typ słodu sprawia, że typ pszeniczny jest chlebowy, gładki, mętny i pienisty. Ale to wyrób o silnym aromacie, złożonym smaku, goryczkowy i wyrazisty. Są jeszcze piwa ciemne, które swój odcień zyskują dzięki użyciu ciemnych słodów, występują napoje owocowe z dodatkiem smakowitych aromatów. I dużo, dużo więcej typów, rodzin i podtypów.