15 lipca 2015
Barmański specjał: piwne drinki z syropem barmańskim
Poznajcie inspiracje na drinki z udziałem piwa!
15 lipca 2015
Poznajcie inspiracje na drinki z udziałem piwa!
Lubicie od czasu do czasu napić się drinka, ale nie chcecie zdradzać piwa z innym alkoholem? Mamy receptę na Wasze rozterki!
Nie jest tajemnicą, że długie, słoneczne dni skłaniają nas do częstszego wychodzenia z domów i przesiadywania w ogródkach piwnych. Zajęcie stolika, zamówienie zimnego piwa i delektowanie się orzeźwiającym złotym trunkiem ze znajomymi – taki scenariusz na spędzanie wolnego czasu zna niemal każdy. Co jednak, jeśli mamy ochotę na urozmaicenie i wypróbowanie dobrze znanych smaków w nieco innym wydaniu? Pokażemy Wam dziś, jakie drinki barmani potrafią wyczarować z Lecha Ice Diesel i Lecha Ice Shandy!
Zacznijmy od cuba libre, jednego z najpopularniejszych drinków na świecie. Ten prosty napój alkoholowy powstał na kanwie konfliktu między zwaśnionymi narodami – amerykańskim i kubańskim. Drink ten zadomowił się na dobre także u nas. Zmyślni gastronomowie (już w pokojowych zamiarach) wpadli na pomysł, by narodowy napój Amerykanów – colę – zastąpić Lechem Ice Diesel. Po dodaniu syropu karaibskiego, limonki i lodu wyczarowali drink Lech Cuba Libre, czyli piwną wersję dobrze znanego nam koktajlu.
Lech Cuba Libre
Jeśli już mowa o najpopularniejszych drinkach świata, to grzechem byłoby nie wspomnieć o królu wszystkich barów na świecie – mojito. Ten koktajl również pochodzi z Kuby, jednak przygotowywany jest na bazie białego rumu. W odświeżonej piwnej wersji znajdują się: Lech Ice Shandy (czyli mix piwa z lemoniadą), syrop barmański mojito mint, limonka i lód. Takie połączenie czyni Lech Mohito Ice Shandy orzeźwiającym drinkiem o dobrze znanym słodko-kwaśnym, miętowym posmaku.
Lech Mohito Ice Shandy
Syropy, których w swojej codziennej pracy używają barmani, pozwalają na wręcz nieograniczone eksperymentowanie ze smakowymi drinkami. Drinki z syropem barmańskim cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Dla przykładu – Lech Ice Diesel doprawiony wiśniowym syropem i limonką znajdzie uznanie fanów coli oraz słodko-kwaśnej wiśni. Z kolei zwolennicy egzotycznego mango wzbogaconego pikantną przyprawą koniecznie powinni spróbować Lecha Spicy Ice Shandy.
Tak, wiemy – własnoręczne mieszanie drinków to wcale nie taka prosta sprawa. Problem tkwi nie tylko w proporcjach, bo nawet jeśli mamy dokładny przepis na drink barmański, to niestety możemy mieć problem z dostępnością wszystkich składników. Na szczęście zawód barmana ma się dobrze. A my, jako klienci barów i restauracji, możemy czerpać z ich dobrodziejstw bez końca. ;)
Zobaczcie mapę z lokalami, gdzie serwowane są drinki z Lechem Ice i sprawdźcie, jak smakują drinki barmańskie przygotowane przez profesjonalistów!