5 maja 2014
Porter bałtycki!
Kto nie poznał porteru bałtyckiego, nie powinien pokazywać się na
5 maja 2014
Kto nie poznał porteru bałtyckiego, nie powinien pokazywać się na
Kto nie poznał porteru bałtyckiego, nie powinien pokazywać się na Beerlovers.pl! :) Prosimy wszystkich zapominalskich o odrobienie pracy domowej w tym temacie. Porter Bałtycki zdecydowanie zasługuje na Twoją uwagę.
Nazwa “porter” pochodzi od angielskiego słowa “porter”, czyli tragarz. W XVIII wiecznej klasie robotniczej, szczególnie wśród portowych wyjadaczy, trunek ten zyskał swoją popularność. Była wtedy moda na taką mocną odmianę stoutu, który stanowił smaczną alternatywę dla Pale Ale. Porter był pity we wszystkich krajach nadbałtyckich, a w swoim złotym wieku, porter bałtycki stanowił trzecią część rynku!
Była to głównie kwestia handlowa, Anglia eksportowała portery w rejon basenu Morza Bałtyckiego i Rosji od XVIII wieku. Problem pojawił się, gdy na pomysł blokady towarów angielskich wpadł sam Napoleon i piwa zabrakło. Potrzeba, jak zwykle, okazała się być matką wynalazków i w Europie Wschodniej zaczęto eksperymentować! Po licznych próbach warzelniczych w końcu udało się! Udało się stworzyć mocne, rozgrzewające piwo, powstałe z wyważonej kombinacji jasnych i ciemnych słodów.
Dziś portery bałtyckie spotkamy w takich krajach jak: Litwa, Łotwa, Ukraina, Estonia, Polska, Rosja, Finlandia, Szwecja i Dania.Porter bałtycki wymaga sporo pracy :) Przede wszystkim minimum kilkumiesięcznego leżakowania. Jest droższy w produkcji niż jasne lagery, dlatego przeważnie jego warzeniem zajmują się małe i średnie browary. Portery bałtyckie charakteryzują się ciemną lub ciemnowiśniową intensywną barwą oraz drobniutką pianą w kolorach brązu. Jego gorzki smak wpada w aromatyczne nuty czekolady, odkryje przed Wami także karmelowo-kawowe akcenty.
Źródło: chmielowisko.pl, http://www.chmielowisko.pl/wp-content/uploads/2013/01/portery-family-photo.jpg
Goryczka jest przełamana sporą dozą słodyczy. Portery są różne, ale zawartość ekstraktu słodowego mieści się przeważnie w widełkach 18%-22% Blg oraz od 8% do 9,5 % alkoholu. Najstarszy polski porter bałtycki to Żywiec Porter, przekornie do wcześniejszego stwierdzenia wytwarzany przez markę komercyjną. Pod kątem smaku nasze portery bałtyckie oceniane są natomiast różnie. Pozytywne opinie w kraju i za granica zdobywają m.in. porter Okocim oraz warmiński Kormoran.
Jakie portery bałtyckie możecie znaleźć w Polsce? Zacznijmy od medalistów, docenionych na European Beer Star.
Złoty medal w 2013 roku otrzymał Komes Porter z browaru Fortuna.
Źródło: pspd.org.pl, http://www.pspd.org.pl/uploads/aktualnosci/2013/komes-porter-baltycki.jpg
Rok wcześniej złoto wywalczył Porter Warmiński browaru Kormoran
Źródło: chmielowisko.pl, http://www.chmielowisko.pl/wp-content/uploads/2013/04/130322-Odle%C5%BCakowany-Porter-Warmi%C5%84ski.jpg
Żywiec Porter warzony w Cieszynie
Źródło: chmielowisko.pl, http://www.chmielowisko.pl/wp-content/uploads/2013/03/130301-Odle%C5%BCakowany-%C5%BBywiec-Porter.jpg
Porter Łódzki (dostępny jedynie w puszce)
Źródło: smaki-piwa.pl, http://www.smaki-piwa.pl/wp-content/gallery/wrzesien11/1-1.jpg
Ciechan Porter (dostępny w dwóch wersjach „mocy”: 18 i 22)
Źródło: chmielowisko.pl, http://www.chmielowisko.pl/wp-content/uploads/2013/02/130214-Odle%C5%BCakowany-Ciechan-Porter-18.jpg
Okocim Porter
Źródło: chmielowisko.pl, http://www.chmielowisko.pl/wp-content/uploads/2013/02/okocim-porter-le%C5%BCak.jpg
Grand Imperial Porter browaru Amber
Źródło: http://3.bp.blogspot.com/-voRoV1f-Xow/TzAyaG7SAbI/AAAAAAAAArM/QeYYju5Aoi8/s1600/IMG%2B002_porter.jpg
Cornelius Baltic Porter
Źródło: smaki-piwa.pl, http://www.smaki-piwa.pl/wp-content/uploads/2011/01/DSCN4361.jpg
Black Boss Porter z Witnicy
Źródło: chmielowisko.pl, http://www.chmielowisko.pl/wp-content/uploads/2013/01/black-boss-porter-le%C5%BCak.jpg
Który byście spróbowali jako pierwszy? ;) Wybór jest całkiem, całkiem!