28 grudnia 2018
10 zdrowych przekąsek do piwa, od których nie przytyjesz
Pyszne i… zdrowe!
28 grudnia 2018
Pyszne i… zdrowe!
Czy spotkanie przy piwie musi oznaczać pojawienie się na stole niezdrowych przekąsek? Oczywiście, że nie. Oto 10 przysmaków, które będą ciekawą alternatywą dla chipsów, a dodatkowo urozmaicą smak złocistego napoju.
Chipsy? Wybierz coś zdrowszego!
Chipsy i piwo? To połączenie jest już od dawna przereklamowane. O tym, że sklepowe zakąski są niezdrowe i tuczące wiadomo nie od dziś. A co, jeśli okaże się, że imprezowe przysmaki można zrobić samemu, i to zaledwie w kilka minut? Samodzielnie przyrządzone dodatki będą zdrowsze i uzupełnią smak serwowanego piwa.
Warzywa na każdą okazję
Złocisty lager to napój, który świetnie łączy się m.in. ze stekami, dziczyzną czy potrawami z grilla. Domowe przekąski do piwa mogą być jednak bezmięsne. Jednym z popularnych rozwiązań pojawiających się coraz częściej na naszych stołach są surowe warzywa pokrojone w paski. Można je podawać samodzielnie lub z różnymi dodatkami. Do marchewki, ogórka czy selera idealnie nadawać się będzie ziołowy dip lub pasta warzywna. A jeśli preferujemy dania na ciepło, zawsze możemy zaproponować gościom pieczoną (lub grillowaną) cukinię. Dla urozmaicenia smaku plastry cukinii można posypać np. parmezanem.
W poszukiwaniu orzeźwienia
Podczas spotkań w upalne dni niezwykle trudno obejść się bez dobrze schłodzonego piwa. W takich chwilach szukamy przede wszystkim orzeźwienia, a to, możemy zapewnić sobie, podając gościom świeże owoce. Soczysty arbuz z pewnością okaże się imprezowym hitem, ale nie zapominajmy również o truskawkach i winogronach. A jeśli szukamy ciekawych smakowych doznań, dodawajmy dietetyczne przekąski do piwa pszenicznego. Ochłodę mogą nam zapewnić również piwa owocowe – idealne w połączeniu m.in. z bakaliami oraz chipsami z suszonych jabłek.
Zamień frytki na… bataty
Niektórych po prostu nie da się przekonać. Jeżeli goście uważają, że dobra impreza nie może obyć się bez słonych przekąsek, zaserwujmy im frytki z batata albo pieczoną ciecierzycę. Obie pozycje są świetną alternatywą dla popularnych chrupek i chipsów. Słone i dobrze przyprawione przysmaki będą świetnie pasować do pilznera i jego lekkiej goryczki.
Na eleganckie wieczory
A co postawić na stole, jeśli chcemy zaskoczyć gości prostymi, ale wykwintnymi przekąskami? W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się deska serów. Jej przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, a przysmaki możemy dobrać np. pod względem regionu pochodzenia sera. Smak camemberta lub sera pleśniowego można urozmaicić dodatkami – oliwkami, orzeszkami, plastrami gruszki itp. I chociaż deska serów może bardziej kojarzyć się z winem, to piwo także świetnie dopełni smak przekąski. Do camemberta najlepiej pasować będzie pilzner, a do serów dojrzewających porter.