Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

28 grudnia 2018

10 zdrowych przekąsek do piwa, od których nie przytyjesz

Pyszne i… zdrowe!

0

Czy spotkanie przy piwie musi oznaczać pojawienie się na stole niezdrowych przekąsek? Oczywiście, że nie. Oto 10 przysmaków, które będą ciekawą alternatywą dla chipsów, a dodatkowo urozmaicą smak złocistego napoju.

Chipsy? Wybierz coś zdrowszego!

Chipsy i piwo? To połączenie jest już od dawna przereklamowane. O tym, że sklepowe zakąski są niezdrowe i tuczące wiadomo nie od dziś. A co, jeśli okaże się, że imprezowe przysmaki można zrobić samemu, i to zaledwie w kilka minut? Samodzielnie przyrządzone dodatki będą zdrowsze i uzupełnią smak serwowanego piwa. 

Warzywa na każdą okazję

Złocisty lager to napój, który świetnie łączy się m.in. ze stekami, dziczyzną czy potrawami z grilla. Domowe przekąski do piwa mogą być jednak bezmięsne. Jednym z popularnych rozwiązań pojawiających się coraz częściej na naszych stołach są surowe warzywa pokrojone w paski. Można je podawać samodzielnie lub z różnymi dodatkami. Do marchewki, ogórka czy selera idealnie nadawać się będzie ziołowy dip lub pasta warzywna. A jeśli preferujemy dania na ciepło, zawsze możemy zaproponować gościom pieczoną (lub grillowaną) cukinię. Dla urozmaicenia smaku plastry cukinii można posypać np. parmezanem.   

W poszukiwaniu orzeźwienia

Podczas spotkań w upalne dni niezwykle trudno obejść się bez dobrze schłodzonego piwa. W takich chwilach szukamy przede wszystkim orzeźwienia, a to, możemy zapewnić sobie, podając gościom świeże owoce. Soczysty arbuz z pewnością okaże się imprezowym hitem, ale nie zapominajmy również o truskawkach i winogronach. A jeśli szukamy ciekawych smakowych doznań, dodawajmy dietetyczne przekąski do piwa pszenicznego. Ochłodę mogą nam zapewnić również piwa owocowe – idealne w połączeniu m.in. z bakaliami oraz chipsami z suszonych jabłek

Zamień frytki na… bataty

Niektórych po prostu nie da się przekonać. Jeżeli goście uważają, że dobra impreza nie może obyć się bez słonych przekąsek, zaserwujmy im frytki z batata albo pieczoną ciecierzycę. Obie pozycje są świetną alternatywą dla popularnych chrupek i chipsów. Słone i dobrze przyprawione przysmaki będą świetnie pasować do pilznera i jego lekkiej goryczki.

Na eleganckie wieczory

A co postawić na stole, jeśli chcemy zaskoczyć gości prostymi, ale wykwintnymi przekąskami? W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się deska serów. Jej przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, a przysmaki możemy dobrać np. pod względem regionu pochodzenia sera. Smak camemberta lub sera pleśniowego można urozmaicić dodatkami – oliwkami, orzeszkami, plastrami gruszki itp. I chociaż deska serów może bardziej kojarzyć się z winem, to piwo także świetnie dopełni smak przekąski. Do camemberta najlepiej pasować będzie pilzner, a do serów dojrzewających porter.