8 marca 2018
Kwiaty w piwie
Po przeczytaniu tego artykułu sformułowanie „wspaniały bukiet” w odniesieniu do
8 marca 2018
Po przeczytaniu tego artykułu sformułowanie „wspaniały bukiet” w odniesieniu do
Po przeczytaniu tego artykułu sformułowanie „wspaniały bukiet” w odniesieniu do piwa nabierze dla Was zupełnie nowego znaczenia. Wiedzieliście, że kwiaty mogą być wspaniałym dodatkiem do piwa, podkreślającym i wzbogacającym jego smak?
Zacznijmy od być może najbardziej kontrowersyjnego kwiatu w tym gronie. Lawenda kojarzy się ze środkami przeciw molom oraz kosmetykami dla starszych pań. Jednak dodana do piwa nadaje mu niezwykłej łagodności. Black Shirt Brewing Co. produkuje „Pale Red Rye” z lawendą i… pistacją. Warto skosztować i wyrobić sobie zdanie!
źródło: www.craftbeer.com
Aby poznać walory smakowo-zapachowe jaśminu, można spróbować jednej z popularnych jaśminowych zielonych herbat. Jego rolą w piwie jest dodanie subtelnej słodyczy i aromatu słonecznego letniego dnia. Nie wierzycie? Jeśli nadarzy się okazja, spróbujcie jaśminowego Pale Ale!
źródło: boozedancing.com
Róża, oprócz delikatnej kwiatowej aury, nadaje piwu przyjemnej kwaskowatości. Ponadto łagodzi smak alkoholu w piwach z wysokim udziałem procentów. Jej aromat ginie natomiast w piwach warzonych na ciemnych słodach, dlatego doskonale sprawdza się na przykład w Imperial Golden Ale.
źródło: www.belgianbeerfactory.com
Hibiskus działa kojąco, przeciwzapalnie, obniża ciśnienie, wzmacnia wątrobę i oczyszcza organizm. Brzmi dobrze? Nas jednak bardziej interesuje jego wpływ na smak piwa.
Olbrzymie kwiaty hibiskusa rozbrzmiewają cierpką, jagodową nutą w symfonii piwnych słodów i chmielu, tworząc idealną harmonię. Doskonale współgrają z dodatkami, takimi jak kolendra i skórka pomarańczy. Taką mieszankę znajdziemy na przykład w „Nautilus Hibiscus Saison” z Pacific Brewing Laboratories.
źródło: www.craftbeer.com
To tylko niektóre przykłady kwiatów, które wzbogacają bukiet piwa. Do listy powinniśmy dopisać jeszcze między innymi rumianek, czarny bez, mlecz. Którego z kwietnych piw spróbowalibyście najchętniej?