13 lutego 2018
Piwa z gór
Sudety, Bieszczady, Tatry – zimą jeździmy tam nie tylko po…
13 lutego 2018
Sudety, Bieszczady, Tatry – zimą jeździmy tam nie tylko po…
Sudety, Bieszczady, Tatry – zimą jeździmy tam nie tylko po to, by skorzystać ze stoków, ale też by zaczerpnąć rześkiego powietrza, poznać kulturę i lokalne smaki. A jest co odkrywać, bo każda z tych destynacji może pochwalić się czymś niepowtarzalnym. To zupełnie jak lokalne, górskie browarnictwo. Zapraszamy na wyprawę z degustacją najciekawszych piw, które niekiedy smakują lepiej niż zdobywanie najwyższych szczytów!
To legendarny bieszczadzki browar znany z produkcji niepasteryzowanego, niefiltrowanego i wyjątkowo smacznego piwa. Mocno związany z miejscem, z którego pochodzi, stanowi, smakową kwintesencję regionalności. Znajdziemy tu autorskie piwa spod znaku Wielkiej Niedźwiedzicy (bo tak można przetłumaczyć nazwę browaru): Bieszczadzki Sen, Deszcz w Cisnej czy Dwa Grzeszne Misie. W sumie do wyboru jest aż 19 rodzajów piw dostępnych tylko w wybranych miejscach w regionie (w tym w jednej w krakowskich knajp). Nie można odwiedzić Bieszczadów bez rozsmakowania się w tej złocistej, smakowej przygodzie.
źródło: facebook.com
Piwo z serca polskich Tatr. Browar szczyci się recepturą liczącą ponad 200 lat. W ofercie znajdziemy cztery gatunki wyśmienitego, niepasteryzowanego piwa restauracyjnego, które – nim trafi do klienckiego kufla – leżakuje przez cztery tygodnie. To piwo marcowe, Helles, pszeniczne i miodowe. Idealne na wieczór, do kontemplacji tatrzańskiej dzikiej przyrody.
źródło: czarnystawzakopane.pl
Ten sudecki browar należy do 10 największych browarów w Republice Czeskiej. Piwo, produkowane w pięknym otoczeniu gór Jesioników, wyróżnia niepowtarzalny smak, rozpoznawalny nie tylko w regionie, ale i na świecie. Pierwsze piwo hanuszowickie stworzono w 1874 roku. Od tego czasu jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie przez czeskich słodowników. Browar zajmuje się nie tylko produkcją piwa, ale też działaniami na rzecz regionu – odmładzaniem roślinności w górach, sponsoringiem Pogotowia Górskiego Jasioniki i zwiększaniem bezpieczeństwa na górskich szlakach.
źródło: beer-coasters.eu
Rudawy Janowickie to niezwykłe miejsce na mapie Polski. A Miedzianka, znana z reportażu Filipa Springera, to miejscowość położona w sercu janowickiej przyrody. Poza niezwykłą historią znikania opisaną przez znanego reportażystę Miedzianka słynie też z doskonałego browaru. Sześć podstawowych piw, których można skosztować w maleńkim browarze położonym na skraju miejscowości (z przepięknym widokiem na góry), to: Rudawskie, Cycuch Janowicki, Górnik, Mniszek, Wołek, Boberek. Wszystkie one opowiadają zupełnie inną historię, którą w całość spaja miejsce, z którego pochodzą.
źródło: facebook.com
A Ty – masz swoje ulubione browary, które chętnie odwiedzasz podczas górskich wypraw?