Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

piwo

Napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji słodu i wody przy użyciu drożdży.

Jego charakter tworzą idelanie dobrane składniki:

  • słód (jęczmienny, pszeniczny, żytni),
  • woda (o niskiej lub wysokiej zawartości minerałów),
  • chmiel (aromatyczny, goryczkowy, aromatyczno-goryczkowy)
  • drożdże (Saccharomyces cerevisiae lub Saccharomyces carlsbergensis).

 

Najpopularniejszymi piwami na świecie są piwa dolnej fermentacji (lager, marcowe, koźlak, pilzner). Reszta to piwa górnej (ale, pszeniczne) i spontanicznej fermentacji (lambic). Pierwotna forma piwa pojawiła się już w erze Sumerów (pod koniec IV tysiąclecia p.n.e.), kontynuowali ją Babilończycy i Egipcjanie. Do Europy trafiło z Afryki Północnej i było warzone głównie w gospodarstwach domowych i klasztorach.