Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Tortilla z jajkiem i salsą

Składniki

  • 6 sztuk pszennej tortilli
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • jogurt grecki
  • 1 sałata masłowa
  • 1 cebula czerwona
  • 2 duże pomidory
  • 1 pęczek szczypiorku
  • majonez
  • masło
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania

Tortille podgrzewamy na patelni. Majonez mieszamy z jogurtem w proporcjach 1:2 i kroimy podgrzaną tortillę cienką warstwą. Na górę kładziemy jajko sadzone z delikatnie ściętym żółtkiem (jajko smażymy powoli na maśle). Całość pokrywamy warstwą umytej i osuszonej sałaty. Na górę dodajemy salsę z drobno pokrojonych pomidorów, cebuli, posiekanego szczypiorku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Całość zwijamy w rulon i podajemy w całości lub dzieląc na połówki lub grube plastry.