Składniki
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1 duża cebula
- 6 dużych borowików
- 200 ml Tyskiego Klasycznego
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 duża pietruszka
- 2 marchewki
- pęczek oregano
- pęczek bazylii
- słodka papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Polędwicę oczyszczamy i kroimy w paski szerokości 0,5 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Na rozgrzanej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z mięsem. Polędwiczka powinna być zrumieniona z każdej strony. Następnie dodajemy kaszę i po kilku minutach dolewamy piwo. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, po czym dodajemy bulion, warzywa pokrojone w drobne plastry oraz ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy około 25 minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy pokrojone w plastry borowiki oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodajemy posiekane zioła i podajemy w żaroodpornym garnku lub innym dużym naczyniu, np. brytfannie.