Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody gazowanej
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- 2 filety drobiowe
- pęczek pietruszki
- 150 g surowego boczku
- sos pomidorowy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ugotowane filety mielimy przez maszynkę do mięsa wraz z boczkiem i namoczoną bułką pszenną. Do dwukrotnie zmielonej masy dodajemy posiekaną pietruszkę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Masę odstawiamy na 2 h do lodówki.
Ciasto do krokietów przygotowujemy podobnie jak ciasto naleśnikowe. Mąkę, wodę gazowaną, jajka oraz mleko dokładnie mieszamy na gładkie płynne ciasto. Dodajemy szczyptę soli. Smażymy na patelni posmarowanej olejem. Delikatnie wysmażone naleśniki odstawiamy do wystygnięcia.
Na każdy naleśnik wykładamy około 3 łyżek farszu, w zależności od wielkości samego naleśnika. Zwijamy, zaczynając od boków do środka, dalej całość rolujemy w zgrabny rulon. Tak przygotowane krokiety moczymy w roztrzepanym jaju oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Ruloniki można podawać z ostrym sosem paprykowym, delikatnym jogurtowym lub aromatycznym sosem pomidorowym.