Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Spaghetti z polskimi pomidorami

Składniki

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 3 ząbki czosnku
  • mały pęczek bazylii
  • oregano
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Pozbywamy się gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kilka sekund posiekany czosnek. Dodajemy pomidory i delikatnie dusimy całość na małym ogniu. Dodajemy oregano i bazylię. Po około 20 minutach dodajemy sól i pieprz do smaku. Makaron typu spaghetti gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż makaron będzie półtwardy. Odsączony makaron dodajemy do sosu wraz z dwiema łyżkami wody po makaronie. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy przed podaniem świeżą bazylię oraz skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy startym parmezanem.