Składniki
- surowe brokuły
- oliwa z oliwek
- 1 kg ziemniaków
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- płatki migdałów
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- pęczek świeżej bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką i mieszamy z mąką, solą i jajkiem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, aby uzyskać gładką masę. Ilość dodanej mąki decyduje, jak twarde będą gnocchi. Ciasto dzielimy na kilka części, aby uformować wałki o szerokości 1,5 cm. Dalej dzielimy je na prostokąty o długości nieprzekraczającej 2 cm. W środek każdego nakładamy łyżeczkę pesto brokułowego i delikatnie zamykamy całość, rolując na stolnicy i podsypując w razie potrzeby mąką. W momencie gdy uzyskamy już kształt obły, używamy widelca, aby uzyskać typowe dla gnocchi karbowanie.
Farsz do gnocchi przypomina konsystencją pesto. Do miksera wrzucamy zblanszowane brokuły (podzielone na różyczki), sól, pieprz, listki bazylii, startą gałkę oraz oliwę. Dolewamy delikatnie oliwę, a na koniec dosypujemy 2 łyżki płatków migdałowych.
Gnocchi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.