Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

Smażone sajgonki naleśnikowe z aromatem sojowym

Składniki

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml mineralnej wody gazowanej
  • 1 mała cebula
  • 1 mały korzeń pietruszki starty na tarce o małych oczkach
  • 2 ząbki czosnku
  • garść konserwowych pędów bambusa
  • 200 g zmielonego gotowanego mięsa drobiowego
  • sos sojowy
  • sos ostrygowy
  • pęczek kolendry
  • sól i pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania

Jajka, mąkę, mleko oraz wodę mieszamy, osiągając gęstość ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażymy delikatnie do osiągnięcia lekkiego zrumienienia. Naleśniki czekają do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy farsz. Zaczynam od przesmażenia posiekanej cebuli i startego korzenia pietruszki. Dodajemy mięso, po chwili pędy, posiekany czosnek oraz po 1 łyżce sosu sojowego i ostrygowego. Po kilku minutach smażenia na wolnym ogniu dodajemy posiekaną kolendrę i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśnik i zwijamy tym samym sposobem co krokiety; pamiętajmy, aby nie przesadzić z ilością farszu, żeby sajgonki były bardziej płaskie niż okrągłe. Zwinięte sajgonki smażymy na głębokim oleju 2 do 3 minut. Podajemy z sosem sojowym i drobno posiekanym szczypiorkiem.