Naturalny surowiec używany do warzenia piwa. Aromaty używane są najczęściej do warzenia piw owocowych. Ekstrakty z owoców dodawane do piwa pozwalają na uzyskanie różnych odmian danego gatunku. Aromaty owocowe podkreślają orzeźwiający charakter napoju i pozytywnie wpływają na jego pijalność. Jednymi z najczęściej używanych surowców są te uzyskiwane z malin (np. w piwie Redd's Raspberry) i wiśni (belgijskie piwo Kriek). Browary jednak coraz częściej sięgają po owoce cytrusowe (chociażby Redd's Grapefruit-Pineapple o smaku grejpfrutowo-ananasowym) oraz przyprawy (od dawna do aromatyzowania piwa był używany np. anyż).
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.