Wyobraźnia zapachowa to umiejętność opisywania nut sensorycznych, która bardzo ułatwia komunikację wewnątrz panelu degustacyjnego. Obrazowe opisanie cechy pozwala na szybkie jej klasyfikowanie i odnalezienie przyczyn powstawania. Wyobraźnia zapachowa budowana jest przez nawyki żywieniowe, styl życia kandydata na degustatora oraz jego profil psychologiczny. Osoby otwarte, pewne siebie mają z reguły dużą łatwość przekładania nut zapachowych na werbalne opisy. Przykładem udanego opisu wzorca zapachowego jest np. opisanie aromatu dwumetylosiarczku jako zapachu świeżo otwartej puszki kukurydzy. Opis ten trafia do wyobraźni degustatorów dużo lepiej niż popularny przymiotnik stosowany podczas oceny sensorycznej piwa "warzywny". Osoby z dużą umiejętnością kreowania okazują się być cennymi konsultantami podczas tworzenia metod szkoleniowych dla degustatorów.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.