Związek fenolowy o charakterystycznym aromacie wędzonki. Ta nuta aromatyczna jest pożądana w niektórych piwach, np. rauchbier, pszeniczne, grodziskie, trappist. W piwach typu lager objawia się zawsze jako wada. Powstaje podczas procesu warzenia w surowcach (słód i inne dodatki) w wyniku wystawienia ich na działanie dymu. Smak ten i zapach jest także wytwarzany w procesie zacierania lub gotowania brzeczki. Dodatkowo może być wynikiem działania bakterii w procesie fermentacji. Ocena sensoryczna w tym przypadku polega na zamieszaniu próbki i krótkim wdechu nosem.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.