Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

słodki smak

Smak słodki wcale nie jest łatwy w opisie sensoryzcnym, a to za sprawą zjawiska nazywanego wąchaniem retronosowym. Polega ono na tym, że pijąc np. piwo czujemy zapachy od wewnątrz jamy ustnej. Umiejscowienie doznań aromatycznych sprawia, że większość słodkich zapachów nazywamy słodkim smakiem. Miód, karmel, toffi czy owoce to zapachowe cechy, które silnie oddziałują na zmysł smaku. Dlatego też tylko wytrawny kiper potrafi świadomie rozróżnić te odczucia i ocenić oddzielnie smak i zapach. Dodatkowo smak słodki w piwie może przybierać różne formy, od ulotnej słodyczy pszennego pieczywa poprzez wyraźną, syropową aż po lepką i kleistą słodycz obecną w porterach bałtyckich i potrójnych koźlakach. W zupełnie inny sposób wyczuwana jest słodycz pochodząca od sztucznych substancji słodzących – nie sposób pomylić piekących i metalicznych posmaków słodzików z naturalną cukrową słodyczą.