Związek siarki posiadający zapach ugotowanego białka jaja. Powstaje poprzez pracę drożdży w procesie fermentacji i leżakowania. W wysokich stężeniach objawia się jako wada piwa. Jego obecność może wynikać z zakażeń bakteryjnych przy niskim stopniu higieny. Ocena sensoryczna w tym przypadku nie może polegać na przykrywaniu piwa dłonią podczas mieszania próbki, ponieważ H₂S jest bardzo lotny. Po szybkim zamieszaniu próbki należy wziąć krótki wdech nosem.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.