Aromat palony, kawowy, w smaku gorzko-palony. Powstaje w piwie w wyniku dodatku prażonych składników zbożowych, takich jak: słód prażony, słód czekoladowy i palony. Może być także dodawany do piwa w postaci niektórych typów karmelów. Jest pozytywną cechą niektórych typów piw typu ale, szczególnie stoutów i porterów. Negatywnie odbierany jest w innych typach piw, powstając podczas procesów starzenia się piwa. Technika degustacji polega na zamieszaniu próbki i krótkiego wdechu nosem. Można też pobrać niewielką ilość próbki i przepłukać nią usta, a następnie połknąć. Aromat przypalony jest charakterystyczną cechą piwa Guinness.
i bezpieczeństwo danych
Stosujemy pliki cookies, aby nasze strona pozostała niezawodna i bezpieczna, a także w celu personalizacji treści i reklam, zapewnienia funkcji mediów społecznościowych oraz do analizy odwiedzin strony. W tych celach zbieramy dane o użytkownikach, ich zachowaniach oraz urządzeniach. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny możemy udostępnić naszym partnerom wspierającym nas w mediach społecznościowych, reklamie i analizie, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im dostarczyłeś lub które zgromadzili podczas korzystania z ich usług.
Poprzez kliknięcie „Akceptuj wszystko” zgadzasz się na używanie przez nas wszystkich plików cookies wskazanych w Polityce Prywatności. Wybierz “Dostosuj” aby zapoznać się ze szczegółami i zarządzać opcjami.Możesz dostosować swoje preferencje w każdym momencie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.