Piana jest istotnym czynnikiem jakości piwa. Jakkolwiek jej znaczenie zależy od regionu świata. Jedni degustatorzy oczekują stabilnej i dużej piany, inni raczej niewielkiej. Piana powstaje przy nalewaniu piwa do naczynia, dzięki zawartości CO₂ w piwie. Banieczki gazu otaczają się powierzchniowo czynnymi składnikami piwa, pociągając je ku górze. Składniki te mają niskie napięcie powierzchniowe, co pozwala im w określonych granicach tę powierzchnię rozszerzać. Załamywanie i pękanie piany zaczyna się zaraz po jej wytworzeniu, ale szybkość tego procesu może być bardzo różna. Zanikanie piany zaczyna się od pękania i spływania błonek na banieczkach znajdujących się na powierzchni piany, ale jednocześnie dzięki parowaniu piana w górnej warstwie ulega wzmocnieniu. Na trwałość piany wpływają przede wszystkim ciała białkowe o masie cząsteczkowej 10 000 – 60 000 u i substancje goryczkowe oraz garbniki (pod warunkiem, że nie są utlenione).
Wpływ negatywny na trwałość piany wywierają alkohole wyższe i alkohol etylowy oraz osłabienie i autoliza drożdży. Pozytywny – wyższe końcowe temperatury suszenia słodu i dłuższe przerwy białkowe. Na etapie dystrybucji najgorsze dla piany jest działanie tłuszczów. Tłuste szklanki mogą zniwelować cały wysiłek browaru związany z utworzenien wysokiej pienistości piwa. Rodzaj gazu w instalacji wyszynkowej także decyduje o pienistości piwa. Gazy łatwo rozpuszczalne w piwie dają trwalszą pianę. W wielu piwach stosowany jest gazowy azot, który jednak zmienia smak trunku na łagodniejszy, często mdły. Środki stabilizujące pianę to alginiany, guma arabska, sole metali. Gęsta, biała, długo utrzymująca się piwna korona, utworzona podczas nalewania piwa, świadczy o tym, że mamy do czynienia z wysokogatunkowym trunkiem. Wysokość piany na dwa palce to taka, która wygląda idealnie i świetnie podkreśla walory wizualne i smakowe dobrze zaserwowanego piwa, ale nie stanowi reguły. Istnieją też inne sposoby serwowania piwa zależne od stopnia spienienia trunku, np. w Czechach bardzo popularny jest styl serwowania (mliko) polegający na napełnianiu kufla samą pianą.