Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

panel sensoryczny

Jest to grupa osób o ponadprzeciętnych zdolnościach wyczuwania smaku i zapachu, która poprzez codzienną ocenę piwa dba aby jej sensoryczna jakość utrzymywała się na wyrównanym, wysokim poziomie. Zespół degustatorów dokonuje końcowej oceny jakości piwa przed wypuszczeniem go z browaru na rynek. Sędzią ostatecznym jest konsument. Skuteczność oceny sensorycznej (za pomocą zmysłów) polega na tym, że osoby oceniające piwo potrafią znaleźć wspólną płaszczyznę z oceną, której dokonuje konsument, gdyż dysponują tymi samymi zmysłami – smakiem i powonieniem.

 

Drugą ogromną zaletą tej metody jest możliwość szybkiego wychwycenia nieprawidłowości w procesie warzenia bądź w samym piwie, poprzez degustację surowców, półproduktów i piwa gotowego. Członkowie panelu eksperckiego powinni posiadać znajomość wzorców zapachowych na poziomie zaawansowanym, co oznacza że poziom ich kompetencji powinien pozwalać im rozpoznawać i nazywać praktycznie każdy związek tworzący profil sensoryczny piwa. Zakres odpowiedzialności panelu eksperckiego: ocena profilowa piwa, ocena sensoryczna surowców i półproduktów, rozpatrywanie reklamacji dotyczących wad smaku, a także udział w procesie tworzenia nowych piw.