Zasób zapachów jakie przechowuje nasz mózg nazywamy bankiem zapachowym. Odczuwając wielokrotnie jakiś rodzaj zapachu mózg rejestruje go i kiedy po raz kolejny impuls informujący o wyczuwanym zapachu zostanie wysłany do kory mózgowej, w ułamku sekundy wysyłana jest informacja zwrotna informująca nas "czym to pachnie". Nikt nie wie ile zapachów możemy zapamiętać, a ich ilość jest uzależniona od sytuacji w jakich bywamy, produktów które spożywamy i oczywiście od predyspozycji, które są kwestią indywidualną każdego z nas.
Pamięć zapachowa jaką dysponujemy pozwala nam szybko zdefiniować zapach, który już kiedyś czuliśmy. Jeżeli jest to nowy zapach, może być zapamiętany i przy kolejnym zetknięciu się z tym bodźcem – bezbłędnie rozpoznany. Degustatorzy piwa wykorzystują zapamiętywane na szkoleniach zapachy do analizy profilowej piwa. Umiejętność zapamiętywania zapachów jest kluczowym elementem kwalifikującym do szkolenia kandydata na degustatora.