Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

barwa piwa

Dostarcza wielu informacji dotyczących piwa. W ocenie sensorycznaj bierze się pod uwagę barwę i klarowność – dobre piwo nie może posiadać zmętnień. Ciemne piwa zawierają zwykle więcej ekstraktu i mogą być mocniejsze. Natężenie barwy mierzone jest w stopniach EBC (European Brewing Convention). Lekkie lagery mają kolor słomkowy, jasnozłoty (np. Kolsch). Lager typu pilsner i piwo pszeniczne są żółte, złote. Piwo marcowe ma intensywną ciemnozłotą lub bursztynową barwę, a stout i porter są czarne. Im wyższa wartość EBC tym ciemniejsza barwa piwa. Barwa piwa uzależniona jest od gatunku słodu jęczmiennego użytego do warzenia. Słody jasne powodują powstawanie piw jasnych, słody ciemne (palone, karmelowe) piw ciemniejszych bądź ciemnych. Wiele piw powstaje z mieszanki słodów jasnych i karmelowych dzięki czemu ich barwa jest bursztynowa.