Alkohol. Tylko dla pełnoletnich
0

technologia warzenia piwa

  • Faza I – SKŁADNIKI Podstawowe surowce do warzenia naszego piwa to: krystaliczna woda, najwyższej jakości chmiel oraz słód, który jest produktem przerobu jęczmienia browarnianego.
  • Faza II – WARZENIE Na warzelni słód zostaje zmielony, a po wymieszaniu z wodą, poddany procesowi zacierania, w trakcie którego wszystkie cenne składniki słodu rozpuszczają się w wodzie, a pozostałość osadza się jako młóto.
  • Faza III – WARZENIE Dodajemy chmiel, który wzbogaca brzeczkę o goryczkę i aromat chmielowy. Po przefiltrowaniu zacieru klarowna ciecz, nazywana brzeczką, gotowana jest w kotle warzelnym.
  • Faza IV – FERMENTACJA Po schłodzeniu brzeczka zadawana jest drożdżami, natleniana i kierowana do ogromnych tankofermentorów, gdzie przebiega proces fermentacji. Po fazie fermentacji osadzają się drożdże odpadowe.
  • Faza V – LEŻAKOWANIE Po zakończeniu fermentacji powstaje piwo młode, które leżakuje przez około dwa tygodnie, w temperaturze 0°C, dla uzyskania właściwego bukietu smakowo-zapachowego.
  • Faza VI – FILTRACJA Ostatni etap warzenia, nadający klarowność i trwałość.
  • Faza VII – ROZLEWANIE Przefiltrowane piwo rozlewamy do butelek, puszek i beczek. Z magazynów piwo trafia do centrów dystrybucji, a stamtąd do hurtowni i sklepów.