Odkiełkowanie, czyli usunięcie korzonków to ostatni proces produkcji słodu.
Wszystkie cztery etapy wytwarzania słodu to:
- moczenia ziarna,
- kiełkowanie (słodowanie) ziarna,
- suszenie mokrego słodu,
- odkiełkowanie – usunięcie korzonków.
W procesie odkiełkowania wysuszony słód należy pozbawić korzonków, dlatego umieszczany jest on na specjalnym urządzeniu – odkiełkownicy. Kiełki to doskonała pasza dla zwierząt, szczególnie futerkowych. Słodownie sprzedają najczęściej kiełki przetworzone na granulat. Gotowy słód ciepły niestety nie może być od razu kierowany do wytwarzania piwa, ponieważ powoduje wiele problemów na warzelni. Musi być poddany procesowi dojrzewania, który polega na 4-6 tygodniowym magazynowaniu w silosach. W czasie magazynowania musi być specjalnie przewietrzany. Słód przed skierowaniem do warzelni powinien być oczyszczony z resztek łusek i zanieczyszczeń poprzez zabieg, który nazywa się polerowaniem słodu.