Określane również skrótem CKT (cylindryczno-koniczny tank). To cylindryczne naczynie z charakterystycznym dnem stożkowym, w którym prowadzi się proces fermentacji brzeczki piwnej. Pojemność naczyń jest różna, najczęściej pow. 2000 hl. Zawartość takiego zbiornika wystarczyłaby do napełnienia 400.000 butelek półlitrowych. Te nowoczesne zbiorniki zastąpiły kadzie fermentacyjne, które są stosowane jeszcze tylko w małych browarach. Noszą nazwę fermentorów, gdy zachodzi w nich fermentacja cisnieniowa, lub tankofermentorów (unitanków), kiedy oprócz fermentacji zachodzi w nich jeszcze leżakowanie piwa. Są zautomatyzowane, wyposażone w armaturę ciśnieniową, próżniową, płaszczowe chłodzenie. Umożliwiają odzyskiwanie dwutlenku węgla, kondycjonowanie piwa, ściąganie drożdży i zdalny odczyt temperatury, ciśnienia i napełnienia. Mycie odbywa się za pomocą obrotowych głowic umieszczonych w środku zbiornika.
Na świecie można spotkać tankofermentory o pojemnościach do kilkunastu tysięcy hektolitrów. Tankofermentory stojące na wolnym powietrzu wyposażone są w chłodzenie amoniakalne lub glikolowe i izolację. Zabudowane można spotkać bez izolacji, wtedy chłodzone jest całe pomieszczenie. W latach 70-tych i 80-tych budowano tankofermentory bez chłodzenia, a piwo było pompowane przez zewnętrzny wymiennik ciepła, na którym schładzano je glikolem do zadanej temperatury. Taki system można jeszcze spotkać w kilku browarach niemieckich.