Orzeźwiające, legendarne piwo dolnej fermentacji. Ma jasną, czasem połyskliwą złocistą barwę. Jest bardzo klarowne i ma przepiękną, białą pianę. Umiarkowanie gazowane.
Krótka historia: Pilsner jest pierwowzorem najpopularniejszego obecnie piwa-lagera. Po raz pierwszy zostało uważone w 1842 roku w Pilźnie (stąd nazwa). Jak na tamte czasy było rewolucyjnie klarowne – piwosze zachwycali się jego przejrzystą, złocistą barwą.
Swój wyjątkowy smak piwo zawdzięczało pilzneńskiej wodzie o wyjątkowo niskiej zawartości soli mineralnych, która w połączeniu ze szlachetnym chmielem typu żatec tworzyła nadzwyczajną mieszankę smakową. Piwo z Pilzna szybko stało się niezwykle popularne i przyczyniło się do rozwoju lagerów. Bogata i złożona słodowość połączona jest z wyraźnie zaakcentowaną, choć łagodną, goryczką i smakiem wykwintnego chmielu typu żatec. Choć goryczka jest bardzo wyraźna, to nigdy nie powoduje wrażenia cierpkości ani nie jest przesadnie trwała. Posmak jest doskonale zbalansowany pomiędzy słodem, a chmielem. Piwo tego typu jest dostępne praktycznie na całym świecie.
Zawartość alkoholu wynosi 4,2-5,4%.
Gorycz (w International Bittering Units): 35-45
Przykłady marek: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Dock Street Bohemian Pilsner.