Ciemne piwo górnej fermentacji, po raz pierwszy uwarzone przez brytyjski browar Thrale's i eksportowane do krajów nadbałtyckich oraz Rosji. Narodziło się w XVIII w. i podobno było ulubionym napojem carycy Katarzyny II, podawano je także chorym w rosyjskich szpitalach (ze względu na dużą pożywność).
Jest to najmocniejsza wersja stylu stout, która osiąga zawartość alkoholu 9-15% obj. Piwo jest zawsze bardzo mocno chmielone, ma pełną treść i owocowy smak, wyraźnie czuć ciemny palony słód. Dojrzewanie ma wpływ na balans i intensywność smaku: czasami piwo staje się łagodniejsze w miarę upływu czasu, jednakże może stawać się również bardziej winne albo podobne do aromatów porto. Dziś styl ten rozwinął się bardzo w Stanach Zjednoczonych.
Przykłady piw w stylu imperial russian stout: Stone Imperial Russian Stout, Old Rasputin Russian Imperial Stout, Ten FIDY, Dark Lord Imperial Stout.