Mocne piwo dolnej fermentacji warzone przeważnie ze słodu wiedeńskiego i monachijskiego, nieznacznie chmielone o zawartości alkohoku 6-13%. Odznacza się ciemnobrązową barwą.
Nazwa wywodzi się od miejscowości Einbeck z południowej Saksonii, w której zaczęto warzenie.
Wyróżnia się długim okresem leżakowania (12-15 tygodni). Koźlak może być warzony w kilku stylach:
- koźlak tradycyjny – warzony ze słodów monachijskiego, karmelowego i czekoladowego o barwie ciemnej miedzi,
- koźlak podwójny / dubeltowy (doppelbock) – o większym ekstrakcie i alkoholu,
- koźlak majowy (maibock) – warzony jako piwo sezonowe o zawartości 16-18% wag. ekstraktu i 6-7,7% obj. alkoholu,
- koźlak pszeniczny (weizenbock) – warzony z dodatkiem 30-60% słodu pszenicznego przygotowywany na okres Bożego Narodzenia,
- koźlak lodowy (eisbock) – otrzymywany przez wymrożenie zwykłego bocka, o zawartości ekstraktu 28% wag. i alkoholu do 10% obj.