28 sierpnia 2017
Piwo i pizza
Są takie rzeczy, które najlepiej smakują w duecie!
28 sierpnia 2017
Są takie rzeczy, które najlepiej smakują w duecie!
Naszła Cię ochota na pizzę? To świetnie, bo ta popularna, włoska potrawa doskonale smakuje w towarzystwie piwa. Co więcej, każdą pizzę można popijać zupełnie innym gatunkiem złocistego trunku. Wybraliśmy dla Was kilka najpopularniejszych duetów, które z pewnością przypadną Wam do gustu :)
Piwem idealnie pasującym do margherity jest jasny Lager – świetnie komponujący się z idealnie wypieczonym, chrupiącym ciastem, pokrytym pomidorowym sosem. Jeśli planujesz wybrać się z przyjaciółmi na Margheritę, koniecznie spróbuj jej w towarzystwie takiego piwa jak Pilsner Urquell – warzonego od ponad 170 lat według niezmienionej receptury. Ten czeski trunek był pierwowzorem współczesnych Lagerów.
źródło: allaboutbeer.com
Pizza z nutką pikanterii, która zaskakująco dobrze smakuje w towarzystwie ciemnego piwa z karmelowym posmakiem. Doskonale sprawdzi się w tej roli Książęce Ciemne Łagodne – piwo o głębokim smaku, tworzone na bazie karmelowych, palonych słodów.
Najlepiej smakować jej w towarzystwie piwa z gatunku Berlińskie Pszeniczne, charakteryzującego się ostro kwaskowatym smakiem i niewyczuwalną goryczką. Berliner Kindl Weisse nadaje się do tej roli doskonale – stanowiąc idealne uzupełnienie smaku małż czy krewetek.
źródło: ratebeer.com
Spróbuj jej w towarzystwie piwa z gatunku Saison IPA – wyjątkowo orzeźwiającego i lekkiego, z mocnym, drożdżowym posmakiem i wytrawnym finiszem. To właśnie za ten finisz warto sparować go z pizzą z dodatkiem oliwek – jakże wytrawnych w smaku. Polecamy zatem Golden Monk – wyjątkowo aromatyczne piwo!
źródło: youtube.com
Pizza z takimi dodatkami najlepiej smakować będzie z piwem w stylu Scotch Ale. To mocno słodowe piwo z wyczuwalnym karmelem, w którym odnaleźć można drugoplanowe aromaty torfowe, ziemiste lub dymne. To właśnie ze względu na nie Scotch Ale idealnie komponuje się z ziemistymi nutami wyczuwalnymi w szpinaku i kwaskowatością sera feta.
źródło: csnews.com
Dla fanów pizzy i piwa mamy też coś ekstra – przepis na oryginalną pizzę z piwem, dodanym bezpośrednio do ciasta :)
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki,
1,5 szklanki piwa,
¼ szklanki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki miodu,
3 łyżeczki suchych drożdży,
200 ml ciepłej wody.
Przygotowanie:
Składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Następnie odstaw je na 10 minut i po tym czasie – ponownie ugniataj na naoliwionym blacie. Odstaw do wyrośnięcia na przynajmniej 90 minut. Podziel ciasto na pięć części i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Rozwałkuj, udekoruj sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni przez około 10 minut.
Daj znać, czy są takie połączenia pizzy i piwa, które przypadły Ci najbardziej do gustu. Czekamy na Twój komentarz :)