18 kwietnia 2017
Piwny cukiernik
A może torciku?
18 kwietnia 2017
A może torciku?
Jak połączyć pasję do złotego trunku i wypieków? Najlepiej byłoby zostać piwnym cukiernikiem! Z biszkoptu i masy cukrowej można wyczarować wypieki, które zawrócą w głowie każdemu Beerloverowi. To także idealna propozycja na urodziny, Dzień Ojca, a może nawet na… ślub!
Znajomy wspominał, że na urodziny chciałby dostać całą beczkę piwa? Nie ma problemu! To może taką, pełną lodu i Budweisera?
źródło: pinterest.com
Aż ciężko uwierzyć, że poza butelkami, całość jest jadalna. Kostki można wprawdzie zrobić ze zwykłej galaretki, ale oklejanie biszkoptu plastyczną masą cukrową wymaga już nie lada precyzji i doświadczenia.
Inną, popularną kompozycją jest napełniający się piwem kufel z ogromną czapą kuszącej piany. Na górze obowiązkowo zamocowana jest pusta puszka po ulubionym piwie, wypełniona miękkim materiałem.
źródło: pinterest.com
Dbałość o szczegóły jest imponująca. Jesteście ciekawi, jak powstaje takie dzieło? Obejrzyjcie film, z którego wszystkiego się dowiecie!
Zbieracie kapsle, a może jest to hobby któregoś z Waszych znajomych? Tort w kształcie kapsla byłby doskonałym uzupełnieniem jego kolekcji! Chociaż pewnie nie zostałby z niego nawet okruszek ;).
źródło: pinterest.com
Być może słowo „urocze” nie jest najczęstszym określeniem stosowanym przy opisach piwa, ale w tym wypadku nie ma trafniejszego! Bo jak inaczej moglibyśmy powiedzieć o małych babeczkach w kształcie kufelków? Częstowalibyśmy się!
źródło: http://www.beesdiy.com
Zapewne taki okrzyk mógłby towarzyszyć młodej parze, kiedy na weselu pojawiłby się taki tort:
źródło: pinterest.com
Skoro tak wygląda weselne ciasto, to jesteśmy ciekawi, jak brzmiała przysięga pary młodych piwoszy. Może: “I że cię nie opuszczę do ostatniego łyka”. Któryś z Beerloversów życzyłby sobie takie smakołyki na swoim przyjęciu ślubnym?
Misterne konstrukcje z ciasta to nie Wasza bajka? Jeżeli nie macie ręki do wypieków, zawsze możecie podejść do piwnego tortu w inny sposób!
źródło: pinterest.com
Krojenie nożem w tym przypadku zdecydowanie należy sobie odpuścić. To jak, którego ciasta Wam nałożyć?
Jeżeli nie aspirujesz do bycia wybitnym cukiernikiem, a po prostu lubisz desery i piwo to mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Poniżej przepis na słodkość, która idealnie komponuje się z Książęcym Ciemnym Łagodnym.
PS: Nie zrażaj się dodatkiem boczku – to dodatek, który nadaje wyjątkowego smaku.
Składniki (dla 2-3 osób):
– 150 g podłużnych biszkoptów
– 200 ml piwa Książęce Ciemne Łagodne
– 250 g serka mascarpone
– 2 żółtka
– 50 g cukru pudru
– garść truskawek
– 2 łyżki startej czekolady gorzkiej 90%
– 4 plastry bekonu
– syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Przygotuj krem: w misce wymieszaj żółtka i cukier puder. Stopniowo dodawaj do nich serek mascarpone. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Pokrój truskawki i zetrzyj czekoladę. Nalej piwo do miseczki. Zanurzaj w nim kolejne biszkopty.
W przezroczystych szklankach lub miseczkach układaj warstwy deseru: pokruszone biszkopty, startą czekoladę, pokrojone truskawki. Czynność powtórz. Przygotowane desery schłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry bekonu i posmaruj je syropem klonowym. Piecz w piekarniku do zrumienienia bekonu.
Wyjmij desery z lodówki, ułóż na nich plastry bekonu i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!