10 kwietnia 2017
Najdziwniejsze piwa świata
Witamy w raju dla piwnych smakoszy
10 kwietnia 2017
Witamy w raju dla piwnych smakoszy
Piwo to niezwykle wszechstronny napój. Znając tajemnice sztuki jego warzenia, można stworzyć trunek uruchamiający całą paletę smaków i aromatów. Wiedzą o tym doskonale producenci najbardziej zaskakujących piw na świecie. Przygotowaliśmy dla Was ranking pięciu takich rarytasów. Kto wie, czy któryś z nich nie rozkocha w sobie Waszych kubków smakowych?
Piwny dodatek – bycze jądra, jest tak samo interesujący jak… sama historia powstania piwa Rocky Mountain Oyster Stout. Otóż początkowo informacja o tym, że amerykański browar z Denver planuje wypuszczenie takiego piwa, było żartem, wymyślonym przez “Huffington Post” z okazji prima aprilis. Żart szybko jednak chwycił, a czytelnicy gazety zaczęli coraz głośniej domagać się, by takie piwo powstało. Ostatecznie więc rozpoczęto faktyczną produkcję specjału, w którym elementem wzbogacającym smak są bycze jądra.
źródło: http://beerpulse.com
Tom i Athena Seefurth, właściciele jednej z amerykańskich pizzerii, chcąc zużyć nadmiar składników potrzebnych do przygotowania pizzy, skomponowali „Mamma Mia Pizza Beer” – piwo pachnące i smakujące pomidorami, czosnkiem i oregano. Wynalazku można skosztować póki co tylko w Illinois, ale kto wie, czy kiedyś nie trafi do większej grupy odbiorców. Wszak kto z nas nie chciałby popić kawałka pizzy piwem o tym samym smaku?
źródło: bourbonandbroadleaf.com
W jednym z browarów w Oregonie ktoś wpadł na pomysł, by pozyskać dzikie drożdże do fermentacji brzeczki z… brody jednego z tamtejszych mistrzów. W ten sposób powstało piwo o nazwie „Beard Beer”. John Maier, z którego brody pochodzą drożdże wykorzystywane przy produkcji tego piwa, twierdzi, że trunek smakuje, jakby były w nim jakieś przyprawy. Macie ochotę skosztować?
źródło: ifmecoastercouldtalk.bangordailynews.com
Japończycy wpadli na pomysł produkcji piwa z przetrawionej przez słonia kawy. Trunek kosztuje… 335 zł. Wysoka cena wynika ze skomplikowanego procesu produkcji. Najpierw słonia karmi się kawą, a potem czeka, aż ją wydali. Zbieranie takiej przetrawionej kawy trwa jednak bardzo długo. Na każde 33 kg podanej słoniowi kawy odzyskuje się w jego odchodach zaledwie jeden kilogram. Dodatkowym problemem jest koszt kawy używanej do karmienia słonia. Za paczkę o wadze 35 kg płaci się 330 zł. Ostateczna cena tak pozyskanego piwa nie jest więc chyba aż tak zaporowa…
źródło: kegworks.com
W wyniku współpracy Rosyjskiej Akademii Nauk, Uniwersytetu Okayama i browaru z Sapporo powstało eksperymentalne piwo „Space Barley”. Trunek produkowano z nasion jęczmienia, które przez pięć miesięcy przebywały na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Cena sześciopaku „Space Barley” kosztowała 10 tysięcy jenów, czyli ponad 300 zł. Pieniądze z zakupu limitowanej edycji piwa przeznaczono na cele charytatywne i badawcze. Niezły kosmos, prawda?
źródło: coolthings.com