12 stycznia 2017
Parowanie, czyli połącz piwo z jedzeniem
Jakie piwo dobrać do obiadu?
12 stycznia 2017
Jakie piwo dobrać do obiadu?
Jeżeli istnieją jakieś granice hedonizmu, to tym artykułem mamy zamiar je przekroczyć. Bowiem połączymy przyjemne z…przyjemnym, czyli smakowite potrawy będziemy dobierać pod kątem różnych piwnych stylów, a także trochę pokucharzymy i wcale nie będzie to zupa chmielowa! Zapowiadamy, że po tym tekście będziecie mieli apetyt nie tylko na piwko. ;)
Food pairing, a po naszemu parowanie, to łączenie w pary różnych składników, w taki sposób, by dawały smakowity i uzupełniający się efekt końcowy. Przykładem może być czekolada i sól, która kilka dekad temu byłaby uważana za wariactwo, a dziś stała się przysmakiem. Słodycz czekolady łagodzi słoność soli, a ta z kolei przełamuje deserowy charakter.
Na etykietach niektórych browarów znajdziemy informację o tym, z czym najlepiej smakuje piwo, tym właśnie jest food pairing. Parowanie w piwnym świecie to dobranie odpowiedniego trunku do posiłku. Mnogość piwnych stylów i różnorodność smaków sprawia, że przy łączeniu z posiłkiem, możemy uzyskać wiele kombinacji, od tych zupełnie nieadekwatnych, po idealne. Menu stworzone z myślą o piwach Kingpin to dobry przykład parowania, do każdej pozycji dobrano odpowiednie piwo.
źródło: Facebook Fanpage Mysweetlife
Piwo i posiłki możemy dobierać na zasadzie kontrastów, np. kwaśnego Soura podać ze słodkim deserem lub na zasadzie podobieństw, np. lekki lager lub pszeniczne piwo z grillowaną rybą bądź kurczakiem. Są to dosyć luźne wytyczne, ponieważ parowanie piwa z jedzeniem wciąż jest tematem rozwijającym się. W przypadku wina, ramy są ściśle określone i należy się ich trzymać, przy piwie możemy poszaleć i nie czeka nas lincz za profanację, a być może uda się odkryć nowe, zaskakujące połączenie.
Dość teorii, przejdźmy do przykładów. Zaczynamy od Hefeweizena, którym będziemy popijać nasze drugie śniadanie. Obowiązkowo podamy białe kiełbaski, które dobrze będą współgrać z lekkim, pszenicznym piwem.
Piwa belgijskie (Dubbel, Tripel) ze względu na ich moc, intensywność i bogactwo aromatów najlepiej podawać z czerwonymi mięsami, zarówno z sosami, jak i bez. Przy okazji, warto wspomnieć, że piwa są doskonałym składnikiem przy powstawaniu sosów. Doskonale komponują się także z pikantnymi i kozimi serami. Belgijski Kriek to godny towarzysz do ciast.
źródło: gayot.com
Do romantycznej kolacji, na której podacie do stołu afrodyzjak w postaci ostryg, polecamy Stouta. To połączenie nie jest przypadkowe, w końcu te dwa produkty lubią się do tego stopnia, że powstał nawet tzw. oyster Stout. Stout będzie się dobrze komponował także z deserami wyrazistymi deserami.
źródło: newschoolbeer.com
Wędzone piwa np. Grodziskie czy Rauchbock z racji tego, że przy ich warzeniu używa się wędzonych słodów, a ich aromaty przypominają dym, palenisko czy wędzonkę, to doskonale pasują do dań z grilla. Możecie ich użyć również do marynowania, dzięki czemu grillowy posmak będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Koźlak, czyli Bock, dobrze będzie smakował w połączeniu z wędzoną rybą, ale także z serami typu brie.
Intensywne w smaku Portery i ciemne piwa, gdzie wyczuwalne są aromaty kawy i czekolady, polecamy konsumować z czekoladowymi deserami. Przy innych słodkościach egzamin zdają piwa z przyprawami, które podbijają ich smak, np. Witbier czy Pumpkin Ale. Wyobraźcie sobie aromatyczną dyniową tartę z nutą cynamonu a do tego wyborne dyniowe piwo. Wspomniany Witbier może być też dobrym towarzyszem dla owoców morza, które lubią cytrusowe aromaty.
Tak jak zapowiadaliśmy, będziemy trochę pichcić, dlatego podajemy Wam niebanalny przepis na piwny deser.
Składniki (dla 2-3 osób)
– 150 g podłużnych biszkoptów
– 200 ml piwa Książęce Ciemne Łagodne
– 250 g serka mascarpone
– 2 żółtka
– 50 g cukru pudru
– garść truskawek
– 2 łyżki startej czekolady gorzkiej 90%
– 4 plastry bekonu
– syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Przygotuj krem: w misce wymieszaj żółtka i cukier puder. Stopniowo dodawaj do nich serek mascarpone. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Pokrój truskawki i zetrzyj czekoladę. Nalej piwo do miseczki. Zanurzaj w nim kolejne biszkopty.
W przezroczystych szklankach lub miseczkach układaj warstwy deseru: pokruszone biszkopty, startą czekoladę, pokrojone truskawki. Czynność powtórz. Przygotowane desery chłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry bekonu i posmaruj je syropem klonowym. Piecz w piekarniku do zrumienienia bekonu.
Wyjmij desery z lodówki, ułóż na nich plastry bekonu i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!