31 października 2016
Warzywne piwo
Zapraszamy na spacer do ogrodu piwnych rozmaitości. W tym tygodniu ruszamy na żniwa z pól pełnych warzyw!
31 października 2016
Zapraszamy na spacer do ogrodu piwnych rozmaitości. W tym tygodniu ruszamy na żniwa z pól pełnych warzyw!
Na polu piwa czujemy się jak w domu. A jak z tym pełnym warzyw? Też, jeśli da się z nich uwarzyć jakieś niezgorsze piwo. A że takich nie brakuje, możecie przeczytać w niniejszym tekście. Smacznej lektury!
Spójrzmy na to w ten sposób: piwo owocowe jest dziś równie powszechne jak łapanie Pokemonów na ulicy. Jeśli chcecie spróbować czegoś bardziej wysublimowanego, ale również mającego swój początek na polach, drzewach i krzewach, to czas rozejrzeć się za piwem z warzyw. Nasz subiektywny przegląd zaczynamy od pierwszej damy każdego Halloween.
Dynia, bo o niej mowa, dała podstawy historycznemu stylowi Pumpkin Ale. Piwny napój wywodzący się z USA czasów osadnictwa potrafi zaskoczyć, zwłaszcza jeśli degustujemy go w tak wybuchowej formie, jak Dyniamit od Browaru Pinta. Jesień to doskonała okazja dla wszystkich piwnych saperów, by odbezpieczyć kapsel i skosztować tego dyniowego popisu zbalansowanych smaków. Ciekawie prezentują się tu też chmiele, zioła nadające aromat, ale już nie goryczkę, bo ta jest bardzo delikatna i ledwie wyczuwalna.
Źródło: browarpinta.pl
Nie trzeba mieć marchewkowego pola, jak Janusz Panasewicz, żeby cieszyć się marchewkowymi plonami. Tu w sukurs przychodzi nam Browar Twisted Pine z Colorado. Jego otwarta na innowacje ekipa, wpadła na pomysł dodania świeżej marchewki do swojego piwa. Owocem tego eksperymentu jest piwo Roots Revival tworzone w stylu określonym jako Carrot IPA! Ciekawe czy smakuje równie dobrze, jak się nazywa? Bardzo podoba nam się idea tworzenia nowych piw z surowców, dostępnych lokalnie. A Twisted Pine już planuje kolejne produkcje z uprawianych w okolicy browaru warzyw, nasion i owoców!
Źródło: thefullpint.com
Piw owocowych Ci u nas dostatek. Czemu zatem wciąż tak mało warzyw połączonych z chmielem? Ten brak piw jest spowodowany trudnościami w „zintegrowaniu” warzywnych smaków ze złotym trunkiem. Śmiałe eksperymenty na tym polu czynią browarnicy z australijskiego 4Hearts Brewing Company.
Źródło: mashable.com
OK, staraliśmy się nie wywieźć Was w pole w temacie warzyw prosto z… pola. A może znacie jakieś interesujące piwa z naszych rodzimych skarbów Matki Natury, np. ziemniaków?