Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

16 sierpnia 2016

Piwne butelki – jaka jest ich historia?

Nie pękamy i poruszamy temat szklanych butelek. Skąd się wzięły? Czemu mają różne kolory? Otwórzmy się na ten ważny aspekt piwnej kultury!

0

Wielu uważa, że piwo ze szklanej butelki smakuje najlepiej. A czy zastanawialiście się kiedyś, jak doszło do tego, że browary wybrały to ‘naczynie’? Zobaczmy, jak doszło do tego, że piwo nabito w butelkę.

STAROŻYTNE SZKŁO

Ciekawostka
Magazyn „Science” dowodzi, że w Północnym Egipcie odkryto pozostałości fabryki szkła z 1250 p.n.e. To się nazywa zakład z tradycjami.

Szkło znane jest nam od blisko 6000 lat. Gliniano‐szklane słojo‐butle były powszechne już w Mezopotamii. Na przełomie naszej ery przełom technologiczny w basenie Morza Śródziemnego, umożliwił tworzenie szklanych naczyń dzięki technice wydmuchiwania ich przy pomocy metalowych rur. Jednak dopiero w XIX w. dokonała się rewolucja technologiczna, której następstwem jest piwo w butelce, którą mamy nadzieję trzymacie czytając ten artykuł.

Szkło ze starożytności

Źródło: spitalfieldslife.com

REWOLUCYJNA BUTELKA

Dużo zmieniło się na przełomie XIX i XX wieku. Wynalazek inżyniera Michaela J. Owensa – maszyny do automatycznego formowania opakowań szklanych – wprowadził nową jakość. Od 1920 roku szklane butelki do piwa stało się łatwe w tworzeniu. przystępne cenowo i weszło do masowej produkcji. Przełożyło się to na rozwój piw dolnej fermentacji i zupełnie nowe modele konsumpcji. Po raz pierwszy w historii piwne specjały mogły przemierzać bezpiecznie świat, nawet tysiące kilometrów od browarów. Częściej też zaczęto raczyć się ulubionym piwem w domu, a nie w szynku na rogu.

Maszyna Owensa

Źródło: https://www.utoledo.edu

A DZIŚ?

Jesteśmy dziećmi piwnego dobrobytu. W kształtach butelek można przebierać, jak w koszu z gumowymi chodakami jednego z dyskontów. Są zwrotne i bezzwrotne. Są zielone i brązowe. No właśnie z tymi kolorami jest wiele nieporozumień. Fakt jest taki , że im ciemniejsza butelka tym lepiej chroni zawartość przed promieniami UV, które zaiste mogą zmieniać smak piwa. Także teoretycznie butla brązowa ma tu przewagę nad zieloną.