7 lipca 2014
Piwo zamiast szampana
Jeśli nie lubicie szampana, a macie okazję, którą chcecie uczcić
7 lipca 2014
Jeśli nie lubicie szampana, a macie okazję, którą chcecie uczcić
Jeśli nie lubicie szampana, a macie okazję, którą chcecie uczcić czymś musującym i naprawdę wyjątkowym, to czytajcie uważnie, bo ten artykuł jest dla Was!
Wiele osób nie lubi szampana. Cóż, ile ludzi, tyle gustów, a o nich jak wiemy się nie dyskutuje. Dla tych, którzy poszukują nowości dobrą alternatywą będą belgijskie piwa fermentacji spontanicznej. Mają one oryginalny smak, zupełnie niepodobny do większości znanych nam piw.
To jeden z najstarszych znanych ludzkości sposobów fermentacji alkoholu. Piwo podczas warzenia nie jest zaszczepiane specjalistycznymi drożdżami. Co w takim razie się robi? Piwowarzy pozostawiają gorącą brzeczkę piwną w otwartych kadziach, otwierają okna, by dzikie drożdże w niekontrolowany sposób wraz z powietrzem przedostały się do kadzi z brzeczką. Drożdże te (a także inne mikroorganizmy ) osadzają się na odsłoniętej powierzchni brzeczki. Po ostudzeniu kadzi piwo zaczyna samoczynnie fermentować. Najczęściej trwa ona od kilku miesięcy do roku. Co ciekawe, ta metoda fermentacji w piwowarstwie stosowana jest jedynie w Belgii, a konkretnie w okolicach Brukseli. Jednym z takich piw jest lambic.
Lambiki to piwa bardzo zróżnicowane wewnętrznie. Czyste lambiki w smaku są kwaśnie i przypominają sok jabłkowy lub cydr, ale występują bardzo rzadko. Częściej miesza się różne rodzaje lambików lub dodaje się do nich soki, np. z wiśni. W ten sposób powstaje odmiana kriek. Natomiast dodając sok malinowy otrzymujemy odmianę la framboise. Z kolei gueuze to połączenie różnych typów lambików i cukru. Wszystkie gatunki są bardzo popularne w Belgii, jednak ta ostatnia nazywana jest „szampanem wśród piw”. Ma to związek z tym, że piwo zazwyczaj dostępne jest tylko w butelkach od szampana.
Tak – do nabycia w dobrze zaopatrzonych sklepach z piwem i w niektórych multitapach. Oczywiście, sklepy internetowe też przychodzą z pomocą. Jedynym wyzwaniem jest jego cena, ale i tak jest tańszy od szampana. Warto go spróbować ze względu na wyjątkowy smak. Można się pochwalić i np.: rozpocząć Nowy Rok czymś nieszablonowym, któż wie – może to dobra wróżba przyszłość początek zmian w życiu? Lambik to idealna alternatywa dla szampana. Polecamy szczególnie tym, którzy poszukują nowych i ciekawych smaków. Zachęcamy serdecznie!
Źródło: lindemans.be