8 kwietnia 2015
Kozel, piwo z Czech, które podbija Polskę
Pisaliśmy już o czeskim jedzeniu i zwyczajach w czeskiej hospodzie. Dzisiaj kilka słów o Kozlu – piwie prosto z Czech, które na dobre zagościło w polskich sklepach.
8 kwietnia 2015
Pisaliśmy już o czeskim jedzeniu i zwyczajach w czeskiej hospodzie. Dzisiaj kilka słów o Kozlu – piwie prosto z Czech, które na dobre zagościło w polskich sklepach.
Wprawdzie niektórzy z Was okazjonalnie mogli się natknąć na Kozla w swoim sklepie, ale dopiero od niedawna ten czeski specjał jest dostępny w sklepach w całym kraju. Poznając historię Kozla nie można zapominać o jego nazwie. W języku czeskim oznacza ona po prostu… kozła! Jej pochodzenia dopatruje się w wizycie francuskiego malarza, którego zachwyciły Velké Popovice (gdzie piwo do dziś jest warzone) i niezwykła gościnność mieszkańców tej wioski. W podzięce stworzył on emblemat lokalnego browaru przedstawiający nic innego, jak właśnie kozła. Od tego czasu kozioł znajduje się również na piwnych etykietach.
Źródło: Piwokozel.pl
Jeśli kiedyś będziecie zwiedzać Pragę, to koniecznie wybierzcie się do Velkich Popovic, które są oddalone o 26 km na południowy-wschód od stolicy Czech. Poza browarem będziecie mieli okazję poznać… prawdziwego kozła! Olda – bo tak się nazywa – żyje tu od 2004 roku i, podobnie jak jego poprzednicy, dzielnie symbolizuje browar dumnie obnosząc się po okolicy ze swą niepowtarzalną brodą! Olda to potomek kozła, który zamieszkał tutaj w 1922 roku. Jego opiekun, po którym zresztą odziedziczył imię, regularnie czesał sierść Oldy i polerował rogi, dzięki czemu kozioł był wyjątkowo zadbany, przyciągając uwagę gości zwiedzających browar.
Po zwiedzaniu Browaru, gdzie zobaczymy jak po kolei wygląda proces warzenia Kozela, oraz po interaktywnej wystawie, na której nauczymy się co nieco o historii tego Browaru – na koniec autorzy wycieczki zafundują nam możliwość spotkania się osobiście z Oldą.
Źródło: Piwokozel.pl
Pierwsze wzmianki o browarze w Velkich Popovicach sięgają aż do XIV wieku, jednak nowożytna historia browaru rozpoczęła się w 1874 roku. Właśnie wtedy uwarzono pierwszą partię złotego trunku po modernizacji browaru, przeprowadzonej na szeroką skalę przez fabrykanta Ringhoffera. Tę datę przyjmuje się także jako początek już prawie 140-letniej tradycji Kozla.
Źródło:Piwokozel.pl
Kozel Černý swój kolor i aromat zawdzięcza specjalnej mieszance ciemnych słodów, zaś Kozel Ležák 11 to tradycyjny, wyróżniający się pełnią smaku, czeski lager – tzw. „11. Na jego unikatowy smak wpływa połączenie trzech rodzajów słodu z delikatną, chmielową goryczką.
Mieszanka ciemnych słodów Kozela Cernego, nadaje mu unikalny rubinowy kolor i delikatnie słodki smak.
Można śmiało powiedzieć, że Kozel jest piwem lokalnych pasjonatów. Nawet główny piwowar browaru – Vojtěch Homolka – urodził się w wiosce Velké Popovice! W tajemniczy świat pachnących brzeczką warzelni i chłodnych piwnic wprowadzili go pracujący w browarze rodzice. Wiedza i doświadczenie, jak widać, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Piwo niezmiennie od lat powstaje na bazie tradycyjnych receptur i starannie dobranych: jęczmienia, wody, chmielu i drożdży.
O sukcesie Kozla świadczy zarówno lokalny rodowód, jak i doskonały smak. Dwa warianty, które właśnie pojawiły się w Polsce to: Kozel Černý i Kozel Ležák 11. Pierwszy swój kolor i aromat zawdzięcza specjalnej mieszance ciemnych słodów, zaś drugi to tradycyjny, wyróżniający się pełnią smaku, czeski lager tzw. „11“.
Źródło:Piwokozel.pl
Oba warianty warzone i rozlewane są w Czechach, ale swobodnie mogą być pite w Polsce. ;) Jeśli chcecie się dowiedziec więcej o Kozlu, zapraszamy na stronę: http://piwokozel.pl/. A na koniec… zobaczcie, jak świetnie prezentuje się to piwo w oryginalnym kuflu z uchwytem w kształcie koźlego rogu! Oni w tych Popovicach już całkowicie okoźleli… ;)
Źródło: Piwokozel.pl