23 listopada 2015
To piwo Cię rozgrzeje!
Słupki rtęci wciąż oscylują wokół ujemnych wartości. Kaloryfery w Waszych…
23 listopada 2015
Słupki rtęci wciąż oscylują wokół ujemnych wartości. Kaloryfery w Waszych…
Słupki rtęci wciąż oscylują wokół ujemnych wartości. Kaloryfery w Waszych domach ledwo grzeją, a Wy czujecie, że powoli zamarzacie? Zobaczcie 3 sprawdzone piwa na rozgrzanie. ;)
Rozszyfrowanie tego skrótu nie powinno przysporzyć problemów żadnemu Beerloversowi. Tym, którzy rozwiązanie mają na końcu języka, ale doznali nagłego zaćmienia, przypominamy nasz wpis na temat Russian Imperial Stout. Ten styl nie znalazł się u nas z przypadku. Treściwe i intensywne w swoim aromacie piwo doskonale nadaje się do degustacji w zimowe wieczory. Wyczuwalne ciemne owoce i palone słody składają się na tę rozgrzewającą kompozycję. Również wysoka zawartość alkoholu robi swoje. Nie jeden z Was może dostać kolorków na twarzy. Na samą myśl o aromacie suszonej śliwki w połączeniu czekoladowymi nutami robi się cieplej. Nie przesadzajcie też z temperaturą podania. Ciężkie piwa o wysokiej zawartości alkoholu nie muszą być bardzo dobrze schłodzone. Dopiero po ogrzaniu w pełni uwalniają swój bogaty bukiet.
Naszym wiernym czytelnikom ten styl też powinien być już znany. Wspominaliśmy go nieraz, a nawet poświęciliśmy oddzielny wpis o tym osobliwym piwie. Ma podobne właściwości rozgrzewające, jak można domyślić się z jego nazwy. W tym przypadku o odpowiednią „temperaturę” zadbają nuty sherry, które są jedną z podstawowych cech barley wine. Szczególnie polecamy mocno chmielone odmiany amerykańskie, które rozgrzeją Was od środka. ;) Jeszcze jedna uwaga. Kiedy ponad rok temu opisywaliśmy to piwo, ciężko było je dostać. Do dziś wiele browarów sięgnęło po ten styl i zdobycie barley wine nie jest już takie trudne.
Weźcie sprawy w swoje ręce i doprawcie swoje ulubione piwo po swojemu. ;) W repertuarze dostępnych dodatków znajdą się takie przyprawy jak miód, cynamon, imbir czy goździki. Chcecie coś dodać do listy? Śmiało, nie ma ograniczeń! Może grzaniec z jajkiem? Czemu nie? Właśnie znaleźliście w czeluściach kuchennych szafek sok z pigwy podarowany Wam przez mamę na pierwszym roku studiów? Będzie jak znalazł. :D Zwykłe cytrusy też się doskonale nadadzą. Zachęcamy do przeprowadzenia kuchennych eksperymentów. Tylko nie zapomnijcie o piwie w tym szaleństwie. :)