Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

9 czerwca 2014

Przepis na pizzę z piwem

Gotowanie to fascynująca sztuka łączenia smaków i eksperymentowania. Dlatego koniecznie

0

Gotowanie to fascynująca sztuka łączenia smaków i eksperymentowania. Dlatego koniecznie musicie wypróbować przepis na pizzę z piwem!

PRZEPIS NA PIZZĘ Z PIWEM

Tym razem nie mamy na myśli popijania włoskiego przysmaku dobrze schłodzonym złotym browarem, ale dodaniem go bezpośrednio do ciasta. Jesteście przygotowani na kulinarną przygodę?

Piwo ma wiele cudownych właściwości i świetnie nadaje się do gotowania. Dzięki niemu każda potrawa ma naprawdę wyjątkowy smak. Macie w planach organizację spotkania dla znajomych? Pizza z piwem na pewno skradnie im serce. Możecie zresztą przygotować ją razem. Będzie to świetna okazja do rozmowy, wspólnych żartów i integracji. Piwo łączy!

Przepis na pizzę z piwem sprawdzi się zawsze!

MAMMA MIA! ALE PYSZNA PIZZA Z PIWEM

Do przygotowania pizzy dla prawdziwych Beerloversów potrzebne są następujące składniki:

  • 4 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki piwa w temperaturze pokojowej (możecie śmiało eksperymentować z różnymi stylami)

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki miodu

  • 3 łyżeczki suchych drożdży

  • 200 ml ciepłej wody

 

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą w dużej misce i dzielnie wyrabiać ciasto. Potraktujcie to jako ćwiczenie bicepsów. Ciasto powinno być sprężyste. Jeśli nie jest, to wystarczy dodać trochę mąki, żeby uzyskało pożądaną konsystencję. Następnie zostawcie ciasto na 10 minut, a potem delikatnie ugniatajcie je na naoliwionym blacie przez krótką chwilę. Ciasto umieśćcie z powrotem w misce, przykryjcie ściereczką i pozwólcie mu wyrosnąć. Czas leżakowania w misce powinien trwać 90 minut.

Podzielcie ciasto na pięć części. Posypcie mąką dłonie i górę ciasta, uformujcie piękne kuleczki na posypanym mąką blacie. I znowu chwila przerwy – kawałki ciasta muszą odpocząć pod przykryciem około 30 minut

W między czasie warto zabrać się za krojenie, siekanie ulubionych dodatków do pizzy. Z uwagi na fakt, że podzieliliśmy ciasto na 5 kawałków – możecie zaszaleć. Bazą niech będzie pyszny sos pomidorowy, bez którego nie można sobie wyobrazić dobrej pizzy.

Przepis na sos pomidorowy do pizzy z piwem

SOS! SOS! PRZEPIS NA SOS DO PIZZY Z PIWEM

  • 6 łyżek oliwy z oliwy

  • 5 ząbków drobno posiekanego czosnku

  • 2 drobno posiekane cebule

  • 2 puszki pomidorów

  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka chili

  • 2 łyżeczki oregano

  • Sól do smaku

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzućcie cebulę z czosnkiem, dodajcie 75 ml wody i dużą szczyptę soli. Gotujcie do momentu całkowitego odparowania wody – cebula i czosnek powinny być przezroczyste. Dodajcie pomidory i ponownie gotujcie, następnie dodajcie koncentrat pomidorowy, chili, oregano oraz doprawcie solą.

Pizza z piwem to jest to


PIECZENIE! CZAS START

Rozgrzejcie piekarnik do 240 C, rozłóżcie ciasto na blaszce do pieczenia (wcześniej uformujcie je na kawałki o średnicy 30 cm. Połóżcie na nim wcześniej przygotowany sos i swoje ulubione dodatki (mozzarella, oliwki, salami, prosciutto, szynkę, ananasa, itp.). Zapiekajcie około 10 minut i delektujcie się nieziemskim smakiem pizzy z piwem. Nie zapomnijcie też o piwie w szklankach. ;) Wybierzcie najlepsze!

Zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów z piwem w tle! Więcej przepisów znajdziecie tu: http://www.beerlovers.pl/artykul/potrawy-z-piwem

Jakie piwa polecacie do pizzy?