23 czerwca 2014
Ile piwa w wodzie, ile wody w piwie?
Zastanawialiście się kiedyś ile jest wody w piwie? Czy zwykła
23 czerwca 2014
Zastanawialiście się kiedyś ile jest wody w piwie? Czy zwykła
Zastanawialiście się kiedyś ile jest wody w piwie? Czy zwykła kranówka nadaje się do warzenia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie poniżej!
Na sam początek mamy dla Was ciekawostkę. Do uwarzenia 1 litra piwa potrzebne są aż 4 litry wody! Wyjątek stanowią browary, w których warzy się Tyskie lub Lecha, gdzie do wyprodukowania litra piwa zużywa się niecałe 3 litry wody. Browary w Tychach i Poznaniu są jednymi z najoszczędniejszych na świecie pod tym względem. Chcecie więcej cyferek? Wiedzieliście, że piwo składa się w 90% z wody? Zdziwieni? Zapraszamy do lektury!
WODA WODZIE NIE RÓWNA
Nie każda woda nadaje się do produkcji piwa. Tu na myśl nasuwa nam się reklama ze spanikowaną panią domu, której popsuła się pralka. Nie chcemy wciskać Wam sprzętu AGD, a jedynie zwrócić uwagę na bardzo ważny szczegół. Skoro twarda woda może popsuć pralkę, tym bardziej będzie miała wpływ na smak piwa. Zwłaszcza w przypadku, kiedy jest nie tylko składnikiem, ale również wykorzystywana jest w produkcji – np. podczas zacierania słodu. Na co jednak zwrócić uwagę?
Najważniejszymi parametrami z punktu piwowarstwa są twardość wody i alkaliczność resztkowa. Brzmi jak czarna magia, ale postaramy się to wyjaśnić. Twardość wody, czyli stężenie soli wapnia, magnezu i innych metali, określa się w stopniach niemieckich °n lub dGH. Nie wpływa ona na jakość wody jeśli nie jest wyższa niż 30°n. Z kolei alkaliczność wpływa na wartość pH zacieru i brzeczki. Jak się ma to do piwa? Im wyższe pH zacieru, tym bardziej wydłuża się jego filtrowanie. Natomiast brzeczka z pH większym niż 5,2 zaowocuje większą i trwalszą goryczką w gotowym piwie.
WODA ŹRÓDLANA
W odległych czasach browary usytuowane były w pobliżu naturalnych źródeł wody. Dzięki temu piwo warzone w danym browarze miało unikalny i niepowtarzalny smak. Różnica w piwach angielskich, niemieckich, czy środkowoeuropejskich nie jest przypadkowa. Angielska woda słynie z wysokiej twardości i to właśnie dzięki niej zawdzięczamy ostry i wyraźny smak portera. Tak samo się ma sprawa, np. z czeskim Pilznerem. U nas świetnym przykładem może być Tyskie z własnym ujęciem Gronie.
NIE TYLKO SKŁADNIK
Na koniec chcemy dodać, że woda w browarze wykorzystywana jest nie tylko do warzenia piwa. Woda, która jest zbyt twarda, aby jej użyć do produkcji doskonale sprawdzi się do przechowywania i przemywania drożdży piwnych. Używana jest również do mycia, płukania i chłodzenia i to w bardzo dużych ilościach. Obecnie browar nie musi być umiejscowiony w okolicach naturalnych ujęć wody. Najnowsze technologie pozwalają na odpowiednie jej uzdatnianie i filtrowanie, aby spełniała odpowiednie normy. Na każdym etapie jest również bardzo rygorystycznie kontrolowana. Macie studnię koło domu? Może czas pomyśleć na rozkręceniem interesu? ;)