10 marca 2015
Browary restauracyjne
Kojarzycie browary restauracyjne? Jest ich coraz więcej w Polsce. Zapraszamy
10 marca 2015
Kojarzycie browary restauracyjne? Jest ich coraz więcej w Polsce. Zapraszamy
Kojarzycie browary restauracyjne? Jest ich coraz więcej w Polsce. Zapraszamy na krótką podróż tematyczną po browarach restauracyjnych!
CZYM JEST BROWAR RESTAURACYJNY?
Niespodzianka! Ta nazwa nie skrywa żadnego podstępu. ;) Browar restauracyjny to nic innego jak warzenie własnego piwa przez pub lub restaurację na potrzeby gości. W Polsce jest ich już kilkadziesiąt, choć mają jeszcze stosunkowo niedługą historię.
Polskie browary restauracyjne zaczęły pojawiać się u nas pod koniec ubiegłego stulecia. Wzorcem dla nich były podobne browary w Niemczech, gdzie tego typu lokale są bardzo popularne i istnieje ich co najmniej kilkaset w całym kraju.
WARZENIE NA MIEJSCU
Warzenie piwa na miejscu, w restauracji, daje dwie znaczące korzyści. Pierwszą z nich jest możność skosztowania unikalnego piwa, warzonego na niewielką skalę, co dla wielu amatorów złotego trunku ma duże znaczenie. W perspektywie restauratora podnosi rangę lokalu oraz jego prestiż na mapie kulinarnej okolicy.
Nie zapominajmy także o walorach wizualnych niektórych browarów restauracyjnych. W wielu lokalach instalacje browarnicze są widoczne na pierwszym planie, dzięki czemu stanowi jeszcze większą atrakcję dla gości. Wszak „pijemy” także oczami. ;)
Bardzo cieszymy się z renesansu piwowarstwa restauracyjnego, ponieważ podnosi on kulturę piwną w naszym kraju. Wiele restauracji oprócz dobrego piwa własnego wyrobu, ma do zaproponowania równie pyszne jedzenie, znakomicie pasujące do dań serwowanych na miejsce. Food pairing pełną gębą!
PS Szukacie browaru restauracyjnego w Waszej okolicy? Niewykluczone, że znajduje się gdzieś nieopodal. W Krakowie wybierzcie się do Starej Zajezdni, w której możecie spróbować piwa jabłkowego i miodowego. W Browarmi w Warszawie znajdziecie malinowy wytrwany pszeniczniak i Karmazynowe z dodatkiem imbiru. Będąc w Chorzowie zahaczcie o Browar Reden. Konieczcie spróbujcie Piany Szamana i MC Farmera. W linku znajdziecie bazę lokali, warzących własne piwa. Do dzieła!