30 marca 2015
Piwo i burgery
Piwo i burgery? Królewskie połączenie! Zapraszamy na krótki i subiektywny
30 marca 2015
Piwo i burgery? Królewskie połączenie! Zapraszamy na krótki i subiektywny
Piwo i burgery? Królewskie połączenie! Zapraszamy na krótki i subiektywny przegląd po najsmakowitszych wołowych (i nie tylko) kąskach, które świetnie parują się z piwem!
Pyszny wołowe burgery z wyśmienitymi dodatkami i zimnym piwem to kulinarny absolut. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia, macie niepowtarzalną szansę nadrobić to z naszymi dobrymi radami. ;)
BEKON I SER ŻÓŁTY
Wieprzowina i wołowina to znakomite połączenie. Ważne, aby bekon był dobrze przypieczony – po prostu chrupiący. Łapcie przepis na świetnego burgera, którego łatwo zrobicie w domu. Tylko nie zapomnijcie zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, no i oczywiście równie dobrą bułkę.
Sposób przygotowania:
Do bułki i burgera dodaj dwa-trzy plasterki sera oraz chrupiący bekon. Nie zapomnij o warzywach. Dwa plastry pomidora zrobią robotę. Całość dopraw listkami swieżej bazylii i dodaj sos barbecue. Voila! Masz już konkretnego mięsnego skurczybyka.
Teraz czas na piwo. Wybierz takie z konkretną goryczką. My raczylismy się Pilsnerem i było mega!
SZPINAK I JAJKO NA OSTRO
Jedliście burgery z jajem i szpinakiem? Czas nadrobić zaległości.
Sposób przygotowania:
Zrób jajko sadzone i dodaj je do burgera. Na drugi ogień weź liście świeżego szpinaku. Do całości dodaj jeszcze plastry cebuli, papryczki jalapeńo, tymianek i musztardę. Mistrzostwo! Całość najlepiej podchodzi z zimnym lagerkiem, my delektowaliśmy się takim burgerem w towarzystwie Książęcego Czerwonego. Wchodzi jak ta lala.
SPRÓBUJ WEGE!
Wege burgery to klasa sama w sobie, a kto nie chce ich nawet spróbować, ten… Nie wie, co traci! ;)
Sposób przygotowania:
Za podstawę posłuży Wam soja. Do zrobionego już „mielonego” sojowego dodaj plastry ogórka kiszonego, liście sałaty, czerwoną cebulę, prażony sezam, świeżo zmielony pieprz i ketchup. Niektórzy zamiast ketchupu dają zielone pesto i też sobie bardzo chwalą. Taki przysmak trzeba popić. Spróbuj z orzeźwiającym pszeniczniakiem, a na pewno nie pożałujesz.
CZEKAMY NA INSPIRACJE
Świat kompozycji kulinarnych to cały kosmos. Chętnie stestujemy też Wasze propozycje. Napiszcie w komentarzu, jakiego burgera lubicie i jakim piwem najchętniej go popijecie.
Cheers!