Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

30 marca 2015

Piwo i burgery

Piwo i burgery? Królewskie połączenie! Zapraszamy na krótki  i subiektywny

0

Piwo i burgery? Królewskie połączenie! Zapraszamy na krótki  i subiektywny przegląd po najsmakowitszych wołowych (i nie tylko) kąskach, które świetnie parują się z piwem!

Burgery, piwo

 

Pyszny wołowe burgery z wyśmienitymi dodatkami i zimnym piwem to kulinarny absolut. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia, macie niepowtarzalną szansę nadrobić to z naszymi dobrymi radami. ;)

 

BEKON I SER ŻÓŁTY

 

Wieprzowina i wołowina to znakomite połączenie. Ważne, aby bekon był dobrze przypieczony – po prostu chrupiący. Łapcie przepis na świetnego burgera, którego łatwo zrobicie w domu. Tylko nie zapomnijcie zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, no i oczywiście równie dobrą bułkę.

Burgery, piwo

 

Sposób przygotowania:

 

Do bułki i burgera dodaj dwa-trzy plasterki sera oraz chrupiący bekon.  Nie zapomnij o warzywach. Dwa plastry pomidora zrobią robotę. Całość dopraw listkami swieżej bazylii i dodaj sos barbecue. Voila! Masz już konkretnego mięsnego skurczybyka.

Teraz czas na piwo. Wybierz takie z konkretną goryczką. My raczylismy się Pilsnerem i było mega!

 

SZPINAK I JAJKO NA OSTRO

 

Jedliście burgery z jajem i szpinakiem? Czas nadrobić zaległości.

Przepis, Piwo

 

Sposób przygotowania:

 

Zrób jajko sadzone i dodaj je do burgera. Na drugi ogień weź liście świeżego szpinaku. Do całości dodaj jeszcze plastry cebuli, papryczki jalapeńo, tymianek i musztardę. Mistrzostwo! Całość najlepiej podchodzi  z zimnym lagerkiem, my delektowaliśmy się takim burgerem w towarzystwie Książęcego Czerwonego. Wchodzi jak ta lala.

 

SPRÓBUJ WEGE!

 

Wege burgery to klasa sama w sobie, a kto nie chce ich nawet spróbować, ten… Nie wie, co traci! ;)

 

Burger, Wege

 

Sposób przygotowania:

 

Za podstawę posłuży Wam soja. Do zrobionego już „mielonego” sojowego dodaj plastry ogórka kiszonego, liście sałaty, czerwoną cebulę, prażony sezam, świeżo zmielony pieprz  i ketchup. Niektórzy zamiast ketchupu dają zielone pesto i też sobie bardzo chwalą. Taki przysmak trzeba popić. Spróbuj z orzeźwiającym pszeniczniakiem, a na pewno nie pożałujesz.

 

CZEKAMY NA INSPIRACJE

 

Świat kompozycji kulinarnych to cały kosmos. Chętnie stestujemy też Wasze propozycje. Napiszcie w komentarzu, jakiego burgera lubicie i jakim piwem najchętniej go popijecie.

 

Cheers!